Ten rok okazał się rewolucyjny dla rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Po pierwsze: zmiany nastąpiły już na samej liście. Po drugie: gala i ogłoszenie wyników odbyły się nie jak zwykle w Londynie, ale w Nowym Jorku. Tym samym 50 Best rozpoczęło nowy rozdział – plebiscyt podróżuje tak, jak coraz częściej podróżują pojawiający się w nim szefowie kuchni. Przyszłoroczna ceremonia odbędzie się w Australii.
Wróćmy jednak na Manhattan. Na pierwszym miejscu – poraz pierwszy – Osteria Francescana z Modeny i szefujący jej Massimo Bottura. To jednocześnie pierwsza włoska restauracja, która dotarła na szczyt listy. Bottura zepchnął na drugie miejsce braci Roca, których El Celler De Can Roca w zeszłym roku okupowała szczyt. Joan, Jordi i Josep siedzą w tym roku na drugim miejscu. Na trzecie wspięła się nowojorska restauracja Eleven Madison Park.
Sporo zresztą w tym roku przesunięć, wspinaczek i spadków. Pierwszą dziesiątkę opuściły D.O.M, Dinner By Heston Blumenthal oraz Gaggan. Na ich miejsca powskakiwały restauracje: Asador Etxebarri, Steirereck i Mirazur. Najwyższą nową notą (The Highest New Entry) okazała się londyńska The Clove Club, a najwyższy przeskok we wspinaczce zrobiła Maido z Limy. Pierwszy raz na liście są też berlińska restauracja Tima Raue i nowojorska Estela.
Na liście nadal królują Hiszpanie – restauracji z tego kraju jest aż 7. Zaraz za nimi – z 6 miejscami plasują się Amerykanie.
Najlepszy cukiernik to Pierre Hermé. Nagrodę dla najlepszej szefowej kuchni odebrała Dominique Crenn, a restauracją, ktorą należy bacznie obserwować okrzyknięto Den z Tokio.
Oto pełna lista 50 najlepszych restauracji świata
1. Osteria Francescana, Modena, Włochy. Szef: Massimo Bottura
2. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania. Szef: Joan Roca oraz Jordi i Josep Roca
3. Eleven Madison Park, Nowy Jork, USA. Szef: Daniel Humm
4. Central, Lima, Peru. Szef: Virgilio Martinez i Pia Leon
5. Noma, Kopenhaga, Dania. Szef: René Redzepi i Benjamin Paul Ing
6. Mirazur, Mentona, Francja. Szef: Mauro Colagreco
7. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania. Szef: Andoni Luis Aduriz i Juan Vargas
8. Narisawa, Tokio, Japonia. Szef: Yoshihiro Narisawa i Takahisa Yuyama
9. Steirereck, Wiedeń, Austria. Szef: Heinz Reitbauer
10. Asador Etxebarri, Atxondo, Hiszpania. Szef: Victor Arguinzoniz
11. D.O.M. , São Paulo, Brazylia. Szef: Alex Atala
12. Quintonil, Meksyk, Meksyk. Szef: Jorge Vallejo
13. Maido, Lima, Peru. Szef: Mitsuharu Tsumura
14. The Ledbury, Londyn, Wielka Brytania. Szef: Brett Graham
15. Alinea, Chicago, USA. Szef: Grant Achatz i Michael Bagale
16. Azurmendi, Larrabetzu, Hiszpania. Szef: Eneko Atxa
17. Piazza Duomo, Alba, Włochy. Szef: Enrico Crippa
18. White Rabbit, Moskwa, Rosja. Szef: Vladimir Mukhin i Victor Khripachev
19. Arpège, Paryż, Francja. Szef: Alain Passard
20. Amber, Hong Kong, Hong Kong. Szef: Richard Ekkebus
21. Arzak, San Sebastian, Hiszpania. Szef: Juan Mari Arzak i Elena Arzak
22. The Test Kitchen, Kapsztad, RPA. Szef: Luke Dale-Roberts
23. Gaggan, Bangkok, Tajlandia. Szef: Gaggan Anand i Rydo Anton
24. Le Bernardin, Nowy Jork, USA. Szef: Eric Ripert
25. Pujol, Meksyk, Meksyk. Szef: Enrique Olvera i Francisco Ibáñez
26. The Clove Club, Londyn, Wielka Brytania. Szef: Isaac McHale
27. Saison, San Francisco, USA. Szef: Joshua Skenes i Scott Clark
28. Geranium, Kopenhaga, Dania. Szef: Rasmus Kofoed
29. Tickets, Barcelona, Hiszpania. Szef: Albert Adrià i Fran Agudo
30. Astrid Y Gastón, Lima, Peru. Szef: Gastón Acurio
31. Nihonryori RyuGin, Tokio, Japonia. Szef: Seiji Yamamoto i Takeo Ozawa
32. Restaurant André, Singapur, Singapur. Szef: André Chiang
33. Attica, Melbourne, Australia. Szef: Ben Shewry
34. Restaurant Tim Raue, Berlin, Niemcy. Szef: Tim Raue
35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Niemcy. Szef: Joachim Wissler
36. Boragò, Santiago, Chile. Szef: Rodolfo Guzmán
37. Nahm, Bangkok, Tajlandia. Szef: David Thompson oraz Prin Polsuk i Chris Miller
38. De Librije, Zwolle, Holandia. Szef: Jonnie Boer
39. Le Calandre, Rubano, Włochy. Szef: Massimiliano Alajmo
40. Relae, Kopenhaga, Dania. Szef: Christian Puglisi i Jonathan Tam
41. Fäviken, Järpen, Szwecja. Szef: Magnus Nilsson
42. Ultraviolet, Szanghai, Chiny. Szef: Paul Pairet i Greg Robinson
43. Biko, Meksyk, Meksyk. Szef: Mikel Alonso, Bruno Oteiza i Gerard Bellve
44. Estela, Nowy Jork, USA. Szef: Ignacio Mattos
45. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, Wielka Brytania. Szef: Ashley Palmer-Watts
46. Combal.Zero, Rivoli, Włochy. Szef: Davide Scabin
47. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Szwajcaria. Szef: Andreas Caminada
48. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown, USA. Szef: Dan Barber
49. Quique Dacosta, Denia, Hiszpania. Szef: Quique Dacosta
50. Septime, Paryż, Francja. Szef: Bertrand Grébaut
fot. The World’s 50 Best Restaurants