W Bangkoku odbyła się dziś gala Asia’s 50 Best Restaurants 2017, na której ogłoszono nową listę najlepszych restauracji w Azji. Jest sporo premier i przeskoków – dowodzą one jak konkurencyjny i kuszący jednocześnie jest to rynek, również dla szefów z Zachodu, którzy przybywają do Azji, aby tam budować karierę.
Piwerwsze miejsce utrzymała restauracja Gaggan z Bangkoku. Drugie miejsce (z trzeciego) zajęła Restaurant André z Singapuru. Narisawa spadł z drugiego na szóste, ustępując miejsca restauracji Amber z Hong Kongu. O ponad dwadzieścia szczebli spadła tokijska Takazawa, plasując się w tym roku na końcu listy.
Na liście pojawiło się aż dziewięć nowych restauracji, w tym dwie z Makau i trzy z Bangkoku. Odette z Singapuru od razu weszła na dziewiąte miejsce! Imponującego przeskoku na liście dokonała indonezyjska restauracja Locavore – w zeszłym roku na 49., w tym już na 22. miejscu.
Na liście są dwie restauracje, w których szefuje André Chiang i dwie, których właścicielem jest Joël Robuchon.
Mocną reprezentację miały Japonia, Tajlandia i Singapur – po dziewięć restauracji. Świetnie też zaprezentował się Hong Kong – sześć i Chiny – pięć.
Nagroda Chef’s Choice Award (przyznawana przez samych szefów) powędrowała do Dave’a Pynta z singapurskiej restauracji Burnt Ends. Najlepszym cukiernikiem okrzyknięto japońskiego mistrza Kazutoshiego Naritę (Esquisse Cinq, Tokio).
Nagrodę odebrała też May Chow (Little Bao), odznaczona już pod koniec zeszłego roku tytułem Asia’s Best Female Chef 2017. Amerykanka chińskiego pochodzenia tak podsumowała swoje osiągnięcie: – Przez wiele lat pracowałam jako kucharz liniowy w różnych miejscach, więc potem przez długi czas nie myślałam o sobie jako o pradziwej szefowej. Ale to dopiero poczatek mojej przygody. Cieszę się, że mogę prezentować kreatywne podejście do chińskiej kuchni. Myślę, że w niedalekiej przyszłości zachwyci ona świat.
Oto pełne zestawienie 50 najlepszych restauracji Azji (wyróżnione są nowe na liście)
- Gaggan, Bangkok, Tajlandia. Szef: Gaggan Anand
- Restaurant André, Singapur. Szef: André Chiang
- Amber, Hong Kong, Chiny. Szefowie: Richard Ekkebus i Maxime Gilbert
- 8 1/2 Otto e Mezzo Mombana, Hong Kong, Chiny. Szef: Umberto Bombana (otrzymał również nagrodę The Diners Club Lifetime Achievement)
- Nahm, Bangkok, Tajlandia. Szefowie: David Thompson, Prin Polsuk, Chris Miller
- Narisawa, Tokio, Japonia. Szefowie: Takahisa Yuyama i Yoshihiro Narisawa
- Nihonryori Ryugin, Tokio, Japonia. Szefowie: Takeo Ozawa i Seiji Yamamoto
- Ultraviolet by Paul Pairet, Szanghaj, Chiny. Szefowie: Greg Robinson i Paul Pairet
- Odette, Singapur. Szef: Julien Royer
- Burnt Ends, Singapur. Szef: Dave Pynt
- Den, Tokio, Japonia. Szef: Zaiyu Hasegawa
- L’Effervescence, Tokio, Japonia. Szef: Shinobu Namae
- Sühring, Bangkok, Tajlandia. Szefowie: Thomas i Mathias Sühring
- Florilège, Tokio, Japonia. Szef: Hiroyasu Kawate
- Mingles, Seul, Korea Południowa. Szef: Mingoo Kang
- Les Amis, Singapur. Szef: Sebastien Lepinoy
- Lung King Heen, Hong Kong, Chiny. Szef: Chan Yan Tak
- Quintessence, Tokio, Japonia. Szef: Shuzo Kishida
- Bo.Lan, Bangkok, Tajlandia. Szefowie: Duangporn ‘Bo’ Songvisava i Dylan ‘Lan’ Jones
- Waku Ghin, Singapur. Szefowie: Masahiko Inoue i Tetsuya Wakuda
- Issaya Siamese Club, Bangkok, Tajlandia. Szef: Ian Kittichai
- Locavore, Bali, Indonezja. Szefowie: Ray Adriansyah i Eelke Plasmeijer (Highest Climber Award)
- Corner House, Singapur. Szef: Jason Tan
- Raw , Tajpej, Tajwan. Szefowie: André Chiang, Alain Huang i Zor Tan
- Jungsik, Seul, Korea Południowa. Szefowie: Jungho Kim i Jungsik Yim
- Sushi Saito, Tokio, Japonia. Szef: Takashi Saito
- Tippling Club, Singapur. Szef: Ryan Clift
- Le Moût, Taichung, Tajwan. Szefowa: Lanshu Chen
- Ministry of Crab, Colombo, Sri Lanka. Szef: Dharshan Munidasa
- Indian Accent, Nowe Delhi, Indie. Szef: Manish Mehrotra
- Eat Me, Bangkok, Tajlandia. Szef: Tim Butler
- Jade Dragon, Makau, Chiny. Szef: Tam Kwok Fung
- Ta Vie, Hong Kong, Chiny. Szef: Hideaki Sato
- Hajime, Osaka, Japonia. Szef: Hajime Yoneda
- Gallery Vask, Manila, Filipiny. Szef: José Luis ‚Chele’ González
- The Dining Room at the House of Sathorn, Bangkok, Tajlandia. Szef: Fatih Tutak
- Le Du, Bangkok, Tajlandia. Szef: Thitid Tassanakajohn
- La Yeon, Seul, Korea Południowa. Szef: Chef Sung-Il Kim
- The Tasting Room by Galliot, Makau, Chiny. Szef: Guillaume Galliot
- L’Atelier de Joël Robuchon, Bangkok, Tajlandia. Szef: Olivier Limousin
- L’Atelier de Joël Robuchon, Hong Kong, Chiny. Szef: David Alves
- Jaan, Singapur. Szef: Kirk Westaway
- Mume, Tajpej, Tajwan. Szefowie: Kai Ward, Richie Lin i Long Xiong
- Shinji by Kanesaka, Singapur. Szef: Koichiro Oshino
- Ronin, Hong Kong, Chiny. Szef: Matthew Abergel
- Wasabi by Morimoto, Bombaj, Indie. Szefowie: Sachin Poojary i Amit Chowdhury
- The Chairman, Hong Kong, Chiny. Szef: Kwok Keung Tung
- Fu He Hui, Szanghaj, Chiny. Szef: Tony Lu
- Nihonbashi, Colombo, Sri Lanka. Szef: Dharshan Munidasa
- Takazawa, Tokio, Japonia. Szef: Yoshiaki Takazawa
fot. materiały prasowe/Gaggan