Polskie wina mają się lepiej niż kiedykolwiek. Dowodzi tego ostatnie spotkanie winiarzy i cydrowników, które odbyło się pod koniec czerwca w poznańskiej restauracji SPOT.
Ekscytującym wydarzeniem – i dla winiarzy, i dla siedzących przy stole gości – była degustacja komentowana połączona z food pairingiem przygotowanym przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Maciej miał ciężkie zadanie – musiał skomponować menu do 26 win i cydrów, na każde danie przypadało 5-6 trunków. Zadanie wykonał koncertowo, wplatając jeszcze w menu wielkopolskie produkty regionalne. I tak na przykład z sielawą, purée z pietruszki, agrestem, limoką i miętą świetnie grało Chardonnay 2015 z Winnicy Turnau. Omlet z serem niebieski książę, botwiną, lubczykiem i olejem dyniowym ładnie uzupełniało i Pinot Gris 2014 z Winnicy Wzgórz Trzebnickich, i pomarańczowe Kvevri 2014 z Winnicy Płochockich. Hitem okazała się kaszanka z rabarbarem, bobem, marchewką i pestkami dyni, a do niej Regent 2015 z Winnicy Spotkaniówka.
Jednak największych emocji dostarczyło ogłoszenie wyników pierwszego konkursu Polskie Korki, zorganizowanego we współpracy ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich.
– Spróbowaliśmy 86 win z 26 winnic – podsumowywał przewodniczący jury Tomasz Prange-Barczyński z Magazynu Wino. Sędziowali: Ursula Heinzelmann, Paweł Białęcki, Maciej Sokołowski, Łukasz Głowacki, Maciej Danielewicz, Mateusz Dobrzykowski oraz Tomasz Kramer, sommelier w SPOT i Lechosław Olszewski, gospodarz imprezy. Maciej Nowicki z Winicjatywy dowodził komisją win różowych i czerwonych, Tomasz Prange-Barczyński przewodził zespołowi oceniającemu wina białe. – Dwie komisje oceniały wina w skali 100-punktowej. Każda wyłoniła z grupy win, które degustowała, sześć win białych, czerwonych i różowych. Mieliśmy też dodatkową kategorię win specjalnych ponieważ zgłoszono pojedyncze wina z amfor, kilka słodkich i musujących. Z każdej szóstki oba zespoły wybierały najlepsze wina – mówił szef jury.
Oto wina nagrodzone w czterech kategoriach:
Wina specjalne
III miejsce – Solaris 2016, Dolny Śląsk, Winnica Jakubów
II miejsce – Rak 2016, Pomorze Zachodnie, Winnica Zodiak
I miejsce – Gostart 2015, Lubuskie, Winnica Gostchorze
Wina różowe
III miejsce – Rondo Rosé 2016, Winnica Wielkopolska
II miejsce – Rosé 2015, Pomorze Zachodnie, Winnica Turnau
I miejsce – Rosé 2016, Sandomierz, Winnica Płochockich
Wina białe
III miejsce – Kadryl 2016, Lubuskie, Winnica Equus
II miejsce – Solaris 2016, Pomorze Zachodnie, Winnica Turnau
I miejsce – Riesling 2016, Pomorze Zachodnie, Winnica Turnau
Wina czerwone
III miejsce – Regelt 2016, Wyżyna Sandomierska, Winnica Nad Jarem
II miejsce – Hople Testarossa 2015, Dolny Śląsk, Hople Paczków
I miejsce – Pinot Noir 2015, Dolny Śląsk, Winnice Wzgórz Trzebnickich
Mamy nadzieję, że Polskie Korki wejdą na stałe do kalendarza imprez winiarskich. Jest szansa – bo organizowane po raz czwarty Polskie Wina i Cydry to nie jest już tylko lokalny event dla pasjonatów. Tegoroczna impreza dorosła do rangi najciekawszych krajowych zjazdów winiarskich. Oby w kolejnych latach jury miało jeszcze więcej win do degustowania!
fot. Małgorzata Opala Fotoaktywne