Ten rok okazał się rewolucyjny dla rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Po pierwsze: zmiany nastąpiły już na samej liście. Po drugie: gala i ogłoszenie wyników odbyły się nie jak zwykle w Londynie, ale w Nowym Jorku. Tym samym 50 Best rozpoczęło nowy rozdział – plebiscyt podróżuje tak, jak coraz częściej podróżują pojawiający się w nim szefowie kuchni. Przyszłoroczna ceremonia odbędzie się w Australii.

Wróćmy jednak na Manhattan. Na pierwszym miejscu – poraz pierwszy – Osteria Francescana z Modeny i szefujący jej Massimo Bottura. To jednocześnie pierwsza włoska restauracja, która dotarła na szczyt listy. Bottura zepchnął na drugie miejsce braci Roca, których El Celler De Can Roca w zeszłym roku okupowała szczyt. Joan, Jordi i Josep siedzą w tym roku na drugim miejscu. Na trzecie wspięła się nowojorska restauracja Eleven Madison Park.

Sporo zresztą w tym roku przesunięć, wspinaczek i spadków. Pierwszą dziesiątkę opuściły D.O.M, Dinner By Heston Blumenthal oraz Gaggan. Na ich miejsca powskakiwały restauracje: Asador Etxebarri, Steirereck i Mirazur. Najwyższą nową notą (The Highest New Entry) okazała się londyńska The Clove Club, a najwyższy przeskok we wspinaczce zrobiła Maido z Limy. Pierwszy raz na liście są też berlińska restauracja Tima Raue i nowojorska Estela.

Na liście nadal królują Hiszpanie – restauracji z tego kraju jest aż 7. Zaraz za nimi – z 6 miejscami plasują się Amerykanie.

Najlepszy cukiernik to Pierre Hermé. Nagrodę dla najlepszej szefowej kuchni odebrała Dominique Crenn, a restauracją, ktorą należy bacznie obserwować okrzyknięto Den z Tokio.

Oto pełna lista 50 najlepszych restauracji świata

1. Osteria Francescana, Modena, Włochy. Szef: Massimo Bottura

2. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania. Szef: Joan Roca oraz Jordi i Josep Roca

3. Eleven Madison Park, Nowy Jork, USA. Szef: Daniel Humm

4. Central, Lima, Peru. Szef: Virgilio Martinez i Pia Leon

5. Noma, Kopenhaga, Dania. Szef: René Redzepi i Benjamin Paul Ing

6. Mirazur, Mentona, Francja. Szef: Mauro Colagreco

7. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania. Szef: Andoni Luis Aduriz i Juan Vargas

8. Narisawa, Tokio, Japonia. Szef: Yoshihiro Narisawa i Takahisa Yuyama

9. Steirereck, Wiedeń, Austria. Szef: Heinz Reitbauer

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Hiszpania. Szef: Victor Arguinzoniz

11. D.O.M. , São Paulo, Brazylia. Szef: Alex Atala

12. Quintonil, Meksyk, Meksyk. Szef: Jorge Vallejo

13. Maido, Lima, Peru. Szef: Mitsuharu Tsumura

14. The Ledbury, Londyn, Wielka Brytania. Szef: Brett Graham

15. Alinea, Chicago, USA. Szef: Grant Achatz i Michael Bagale

16. Azurmendi, Larrabetzu, Hiszpania. Szef: Eneko Atxa

17. Piazza Duomo, Alba, Włochy. Szef: Enrico Crippa

18. White Rabbit, Moskwa, Rosja. Szef: Vladimir Mukhin i Victor Khripachev

19. Arpège, Paryż, Francja. Szef: Alain Passard

20. Amber, Hong Kong, Hong Kong. Szef: Richard Ekkebus

21. Arzak, San Sebastian, Hiszpania. Szef: Juan Mari Arzak i Elena Arzak

22. The Test Kitchen, Kapsztad, RPA. Szef: Luke Dale-Roberts

23. Gaggan, Bangkok, Tajlandia. Szef: Gaggan Anand i Rydo Anton

24. Le Bernardin, Nowy Jork, USA. Szef: Eric Ripert

25. Pujol, Meksyk, Meksyk. Szef: Enrique Olvera i Francisco Ibáñez

26. The Clove Club, Londyn, Wielka Brytania. Szef: Isaac McHale

27. Saison, San Francisco, USA. Szef: Joshua Skenes i Scott Clark

28. Geranium, Kopenhaga, Dania. Szef: Rasmus Kofoed

29. Tickets, Barcelona, Hiszpania. Szef: Albert Adrià i Fran Agudo

30. Astrid Y Gastón, Lima, Peru. Szef: Gastón Acurio

31. Nihonryori RyuGin, Tokio, Japonia. Szef: Seiji Yamamoto i Takeo Ozawa

32. Restaurant André, Singapur, Singapur. Szef: André Chiang

33. Attica, Melbourne, Australia. Szef: Ben Shewry

34. Restaurant Tim Raue, Berlin, Niemcy. Szef: Tim Raue

35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Niemcy. Szef: Joachim Wissler

36. Boragò, Santiago, Chile. Szef: Rodolfo Guzmán

37. Nahm, Bangkok, Tajlandia. Szef: David Thompson oraz Prin Polsuk i Chris Miller

38. De Librije, Zwolle, Holandia. Szef: Jonnie Boer

39. Le Calandre, Rubano, Włochy. Szef: Massimiliano Alajmo

40. Relae, Kopenhaga, Dania. Szef: Christian Puglisi i Jonathan Tam

41. Fäviken, Järpen, Szwecja. Szef: Magnus Nilsson

42. Ultraviolet, Szanghai, Chiny. Szef: Paul Pairet i Greg Robinson

43. Biko, Meksyk, Meksyk. Szef: Mikel Alonso, Bruno Oteiza i Gerard Bellve

44. Estela, Nowy Jork, USA. Szef: Ignacio Mattos

45. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, Wielka Brytania. Szef: Ashley Palmer-Watts

46. Combal.Zero, Rivoli, Włochy. Szef: Davide Scabin

47. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Szwajcaria. Szef: Andreas Caminada

48. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown, USA. Szef: Dan Barber

49. Quique Dacosta, Denia, Hiszpania. Szef: Quique Dacosta

50. Septime, Paryż, Francja. Szef: Bertrand Grébaut

www.theworlds50best.com

fot. The World’s 50 Best Restaurants