Ruszyła sprzedaż biletów na jedno z najciekawszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Terroir Warsaw odbędzie się w stolicy pod koniec maja i  zgromadzi  przedstawicieli polskiej i światowej sceny kulinarnej. To ważne i potrzebne wydarzenie – dla szefów kuchni, restauratorów, sommelierów, foodiesów i wszystkich zainteresowanych dyskusją o nowej kuchni polskiej.

Forum – dla tych, którym zależy

Terroir jest podróżującym forum szefów kuchni i branży hospitality. Wywodzi się z Kanady, ale w zeszłym roku szturmem wzięło Europę. Po Berlinie i Budapeszcie przyszedł czas na Polską edycję. Do Warszawy event zawita 27 i 28 maja. Terroir Warsaw zgromadzi w stolicy uznanych szefów kuchni oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką kulinarną i sommelierów. W niedzielę 27 maja odbędzie się forum, na którym goście spotkają się z przedstawicielami polskiej sceny kulinarnej, aby porozmawiać o bogactwie wynikającym z różnorodnych wpływów w polskiej kuchni, ekscytujących zmianach w naszej gastronomii i o tym, jak sprawić, by “Polish cuisine” stała się marką rozpoznawalną na świecie. Spotkamy się w Fortecy Kręglickich. Zresztą nieprzypadkowo tam – wszak organizowany przez Agnieszkę Kręglicką targ jest kulinarnym sercem stolicy. O zmianach na warszawskiej scenie kulinarnej opowie zresztą sama Agnieszka wraz z Olgą Kręglicką.

O promocji polskiej kuchni Łukasz Modelski porozmawia z Moniką Brzywczy, Moniką Kucią i Julią Bosski. Etnolożka Aleksandra Kleśta-Nawrocka da nam przyspieszoną lekcję polskiej historii kulinarnej. Będziemy też rozmawiać o polskiej wódce i zakąskach i o tym, jak dawniej biesiadowanie odgrywało istotną rolę w życiu kulturalnym i towarzyskim. O zapomnianym dziedzictwie Ligi Hanzeatyckiej i „kuchni bałtyckiej” rozmawiać będzie Małgosia Minta z Pauliiną Pirkolą, twórczynią estońskiego sympozjum Sauce oraz Ursulą Heinzelman, dyrektorką konferencji Oxford Symposium of Food. Maciej Nowicki i Robert Trzópek opowiedzą Agacie Michalak o tym, jak badają i interpretują dawną czy regionalną kuchnię. Billy Wagner powie o berlińskim kolektywie Die Gemeinschaft. Z kolei Justyna Adamczyk zapyta Andreę Camastrę, Adriana Klonowskiego, Flavię Borawską, Tomasza Hartmana – czyli szefów z różnych miast i z różnym backgroundem – czy i jak powinno się współpracować w środowisku. Wreszcie, o swoich działaniach i o tym, jak wpłynęły na polską gastronomię opowie Wojciech Modest Amaro.

Po co nam ta zagranica?

Zawsze warto spojrzeć na swoje podwórko z innej perspektywy, choćby po to, żeby nabrać dystansu. Dlatego na forum ponad 120 uczestników będzie miało szansę spotkać szefów kuchni z kilku kontynentów. Z Australii przyjedzie Mark Best, niezwykła postać – z wykształcenia elektryk, którego zamiłowanie do gotowania doprowadziło na listę 50 Best. Z Nowego Jorku przyleci Amanda Cohen, szefowa specjalizująca się w kuchni roślinnej, znana też z ostrego pióra, która ostatnio zajęła ważny głos w kwestii #MeToo w gastronomii. Będzie JP McMahon, irlandzki szef kuchni, m.in. gwiazdkowej restauracji Aniar, założyciel jednego z najciekawszych gastrosympozjów, czyli Food on the Edge. Pojawią się też Kanadyjczycy, Connie DeSousa i John Jackson, para szefów i genialnych rzeźników z dalekiego Calgary, którzy opowiedzą o tym, jaki związek Prerie Kanadyjskie mają z Europą Wschodnią. Rąbka tajemnicy na temat swojego projektu uchyli Nicolai Ellitsgaard, szef kuchni norweskiej Under, pierwszej w Europie podwodnej restauracji, której otwarcie planowane jest na przyszły rok. Terroir gościć będzie też tureckiego szefa Maksuta Aşkara, który kilka lat temu odwiedził Polskę, ciekawi nas więc, jakie zmiany zaobserwuje.

Wszyscy ci szefowie opowiedzą o swoim podejściu do terroir. Mamy nadzieję, że zainspirują nasze środowisko do jeszcze większej aktywności, a sami staną się ambasadorami polskiej kuchni.

Bilety na forum można kupić TUTAJ.

Kolacja – dla łowców menu

A jak zagraniczni kucharze spojrzą na nasze kulinarne tradycje? Tego dowiemy się także na kolacji, która zaplanowana jest na poniedziałek 28 maja. Polscy i zagraniczni szefowie zostaną dobrani w pary, żeby przygotować niepowtarzalne menu. Na jeden dzień drużyna Terroir przejmie restaurację Zoni przy Muzeum Polskiej Wódki. To będzie pop-up nad pop-upy! Nie dość, że goście zasiądą do kolacji przygotowanej przez tak zacne grono, to będą mieli jeszcze szansę podejrzeć przedpremierowo nową restaurację Aleksandra Barona.

Zapowiada się ciekawy miks. Polacy wniosą do menu doświadczenie i autorskie spojrzenie na rodzimą kuchnię. Goście zaś – nową perspektywę, dzieląc się swoimi interpretacjami miejscowych smaków. Wspierać będą ich sommelierzy Adam Pawłowski i Paweł Zduniak. Poniżej pełny line-up.

Polscy szefowie:

Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro

Aleksander Baron, Zoni

Adrian Klonowski, Pädaste Manor, Estonia

Maciej Nowicki, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Justyna Słupska Kartaczowska, Jadka

Robert Trzópek, Bez Gwiazdek

 

Zagraniczni:

Maksut Aşkar, neolokal, Stambuł

Mark Best, Genting Dream, Sydney

Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork

Nicolai Ellitsgaard Pedersen, Under, Norwegia

JP McMahon, Eat Galway, Irlandia

Connie DeSousa & John Jackson, Charcut, Kanada

 

Bilety na kolację można kupić TUTAJ.

 

A dla łakomych – PAKIET łączący kolację i forum.

To dopiero początek

Miniony rok upłynął w środowisku na żywych dyskusjach o polskiej tożsamości kulinarnej. Na licznych branżowych spotkaniach co rusz zadawano sobie pytania dokąd zmierza nasza gastronomia, jak ją promować na świecie, jak aktywizować kucharzy, restauratorów, urzędników i kuratorów. Pytanie „czym jest polska kuchnia?” padało z zatrważającą częstotliwością. Odpowiedzi na nie było tyle, ilu uczestników rozmów, wnisoki zaś najczęściej wskazywały na to, że jednej definicji podać się nie da. I nie ma w tym nic dziwnego ani złego, dopiero zaczynamy. Dobrym znakiem jest to, że tu – w Polsce wreszcie mówi się na głos o rodzimych tradycjach i nowoczenym spojrzeniu na nie. Równie ważne jest jednak to, co mówią tam – czyli zagranicą. A zagraniczni szefowie i dziennikarze kulinarni z ciekawością przyglądają się Polsce, podpytują, co się u nas dzieje. Żeby sensownie na to odpowiedzieć, powinniśmy zbudować spójną narrację, musimy częściej się spotykać i współpracować. I za sprawą takich inicjatyw, jak Terroir Warsaw mamy na to szansę.

www.terroirtalk.org

fot. Julián Redondo Bueno; Sonni Holmstedt