Poznańscy Kucharze Razem – inicjatorami tego cyklicznego przedsięwzięcia są najlepsi miejscowi szefowi kuchni. Pomysł pojawił się ponoć podczas Kina Kulinarnego na Transatlantyku. Były już wydarzenia w Zagrodzie Bamberskiej, Cucinie, Bazarze 1838 i w Pałacu Mierzęcin. Teraz czas na V edycję.

Tym razem kolacja degustacyjna odbędzie się pod hasłem „Świadek czasu – zwiastun przyszłości” w restauracji, nomen omen, The Time, dosłownie kilka dni po jej uroczystym otwarciu.

Młyńska 12, centrum biznesowo-kulturalne, gdzie mieści się The Time, to zabytkowa XIX-wieczna kamienica. Restaurowana przez kilka lat, dziś jest świetnym przykładem połączenia nowoczesnsności z klasyką. I taka też ma być kuchnia zaprezentowana przez poznańskich kucharzy.

Szefem kuchni w The Time, a więc i gospodarzem spotkania, jest Roman Kosmalski. W sobotę 1 października dołączą do niego Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak, Ernest Jagodziński, Dominika Słaboń, Mateusz Mikuła, Dawid Łagowski, Jakub Kasprzak, Tomasz Purol, Artur Skotarczyk, Grzegorz Olejarka i Michał Kuter. Jak zwykle przygotują 8-daniowe menu.

Wydaje się, że to niełatwe zadanie, by w jednym dniu zebrać aż tylu świetnych szefów kuchni z jednego miasta, ale PKR od kilku edycji udowadniają, że potrafią się dogadać, zorganizować i zrobić coś wspólnie dla przyjemności. To nadal jedyna taka oddolna inicjatywa polskich kucharzy – manifest solidarności. Potraktujmy ją jako zwiastun przyszłości. Może w podobny sposób zbiorą się kiedyś ekipy z Warszawy albo Krakowa? Byłoby fajnie.

fot. materiały prasowe