Już 2 września premiera trzeciego sezonu serialu dokumentalnego o szefach kuchni. Ale to nie koniec niespodzianek, jakie przygotował Netflix.

Pierwsze dwa sezony skupiały się na najbardziej znanych, wpływowych i ekscentrycznych kucharzach z całego świata. Wydawałoby się, że po 12 odcinkach podróż po restauracjach świata dopiero się rozkręca. W najnowszej serii jednak nie będzie skakania po kontynentach. David Gelb – twórca serialu – swoją uwagę skupi tym razem tylko na francuskich kucharzach.

Co więcej „Chef’s Table: France” to tylko cztery odcinki. Ich bohaterami będą Alain Passard (L’Arpege), Michel Troisgros (Maison Troisgros) oraz przedstawiciele młodego pokolenia: Adeline Grattard (Yam’Tcha), Alexandre Couillon (La Marine). Ciekawa i intrygująca selekcja. Gelb tak ją tłumaczy: „Francja to miejsce niezwykle ważne dla gastronomii, to tu narodziły się jej podstawy. Chcieliśmy przedstawić różne ery w rozwoju kuchni we Francji, stąd wybór tak różnych bohaterów”.

W 2017 roku premiera czwartego, najprawdopodobniej ostatniego, sezonu. Znana jest już lista bohaterów. W sześciu częściach swoje historie opowiedzą: Ivan Orkin, Jeong Kwan, Nancy Silverton, Tim Raue, Virgilio Martinez, Vladimir Mukhin.

fot. materiały prasowe/Netflix