24 czerwca już po raz czwarty w poznańskim SPOT. odbędzie się impreza poświęcona polskim winom, cydrom i produktom regionalnym z Wielkopolski. Będą degustacje i warsztaty oraz stoiska, na których będzie można kupić polskie wina.

Rano zaplanowana jest degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym. Tomasz Prange-Barczyński z „Magazynu Wino” opowie o ok. 30 wybranych winach i cydrach, którym towarzyszyć będą dania przygotowane z wielkopolskich produktów regionalnych.

Ciekawie zapowiada się premiera wina lodowego i wina ze szlachetnego zbioru z Winnicy Turnau. Uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję, by spróbować esencjonalnego i soczystego lodowego johannitera z 2016 roku oraz wina z winogron odmiany solaris dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea, również z rocznika 2016.

W planach również degustacja komentowana Wzgórz Trzebnickich i Winnicy Jakubów oraz warsztaty kulinarne, które poprowadzi nasz „Kucharz Pałacowy”, czyli Maciej Nowicki z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Maciej rekonstruować będzie staropolskie przepisy z wykorzystaniem produktów z regionu. Po południu, od 17 odbywać się będzie otwarta degustacja win, cydrów oraz lokalnych przysmaków.

Czwarta edycja festiwalu jest o tyle wyjątkowa, że po raz pierwszy będzie jej towarzyszyć konkurs winiarski „Polskie Korki”. Oceniane będą tylko wyroby winiarskie wytworzone z winogron uprawianych i zebranych w Polsce. W jury konkursu zasiądą znana niemiecka dziennikarka i pisarka kulinarna Ursula Heinzelmann, Tomasz Prange Barczyński (przewodniczący jury), Maciej Nowicki, Lechosław Olszewski Łukasz Głowacki, Paweł Białęcki, Maciej Sokołowski, Maciej Danielewicz, Mateusz Dobrzykowski, Tomasz Kramer. Z niecierpliwością czekamy na wyniki!

Szczegóły wydarzenia znajdziecie na stronie:

www.facebook.com/SPOT.Poznan/

fot. materiały prasowe