Polskie książki kulinarne podbijają Azję! W miniony weekend w Yantai w Chinach odbyła się 22. gala Gourmand World Cookbook Awards. To jeden z najważniejszych konkursów książek kulinarnych na świecie. W tym roku polscy autorzy zgarnęli aż trzy nagrody.

Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek „Polish Culinary Paths” wydana w języku angielskim, chińskim, japońskim i koreańskim (edycje azjatyckie zostały przygotowane na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych) zdobyła dwie główne nagrody w kategoriach Diplomatic Gastronomy (Embassy Cookbook) i Eastern Europe Cuisine.

Z kolei „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”, której autorami są Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz i Igor Haloszka (fotografia) otrzymała trzecie miejsce w prestiżowej kategorii Chef. Na drugim miejscu w tej grupie znalazł się Uwe Micheel ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich ze swoją książką „Flavours of Dubai”. Na pierwszym – szkocki szef Mark Greenaway z tytułem „Perceptions”. Trzecie miejsce Polaków to wyjątkowe wyróżnienie, konkurencja była bardzo silna – na shortliście byli m.in. tacy szefowie jak Björn Frantzén i André Chiang. Aleks Baron mówił w wywiadzie dla weekend.gazeta.pl: „Jesteśmy pewni, że wygramy (…). Myślę, że zbieranie plonów po tej książce jeszcze przed nami. Przyniesiemy chlubę Polsce i jeszcze podbijemy Chiny, będąc tam na miejscu”. Właśnie dotrzymał słowa.

fot. Igor Haloszka