Magazyn USTA startuje z nowym eventem – do znanych już świąt kawy i herbaty, kawiatów czy ciała dołączają Plony – Święto Wsi. Pomysł jest taki: sprawdzić i pokazać mieszczuchom, jak smakuje, wygląda i pracuje dziś polska wieś. 23 września, tradycyjnie już na Mysiej 3, będzie można spróbować wiejskich produktów, porozmawiać z producentami i gospodarzami młodej generacji, poznać kooperatywy spożywcze.

Dla tych, którzy poważnie zastanawiają się nad porzuceniem miejskiego życia przewidziane są spotkania i ciekawe rozmowy. Będzie można posłuchać Niklasa Kampargarda, autora książki „Żyj jak rolnik”, dowiedzieć się wszystkiego o kooperatywach spożywczych albo o tym jak wyprowadzić się na wieś i przeżyć – w dyskusji pt. „Nowy rolnik” wezmą udział Marcin Wiechowski (Kwaśne Jabłko), Anny Łuczywek (Mleczna Droga – Manufaktura Serów) oraz Piotra Petryka (Kręgliccy). To świetna gratka nie tylko dla laików, ale i dla szefów, którzy zastanawiają się czy nie założyć własnego gospodarstwa. Warto tam być!

I uwaga – dodatkową atrakcją będą warsztaty kulinarne – już nie na Mysiej, a w Muzeum Etnograficznym. O egzotycznych sposobach przygotowywania jajek opowie Trisno Hamid (MOD, Regina Bar). Niezastąpiona Joanna Jakubiuk nauczy przygotowywać dania wiejskiej kuchni tradycyjnej. A kiszonki zaprezentują Mead Ladies. Na każde warsztaty jest tylko 12 miejsc, śpieszcie się więc (zwłaszcza, że cena 120 zł to niezła okazja). Zapisy:    jarczak@ustamagazyn.pl

www.facebook.com/events

fot. materiały prasowe