W Bilbao – po raz pierwszy w Europie poza Wielką Brytanią – ogłoszono listę The World’s 50 Best Restaurants. Na pierwsze miejsce powraca Massimo Bottura z Osterią Francescaną! Na scenę szef wyszedł ze swoją żoną i współtwórczynią sukcesu Osterii, Larą Gilmore, która zwróciła się do wszystkich przedstawicieli wielkiego świata gastronomii: – Mamy szansę zmienić przyszłość. Wzruszony Bottura dodał:

Nie zawiodę was. Użyję tego całego zainteresowania, by pokazać, że szefowie kuchni są więcej niż sumą swoich przepisów. Możemy przekazać znacznie więcej. Zmienimy świat!

Z podium na 4. miejsce spadła nowojorska restauracja Eleven Madison Park, która w ostatnim roku przechodziła renowację i zrobiła sobie przerwę od wielkomiejskiego fine diningu, organizując pop-up w Hamptons.

Zeszłoroczna zdobywczyni tytułu Female Chef of the Year, Ana Roš w końcu pojawiła się z Hišą Franko na głównej liście, debiutując na 48. miejscu. Tegoroczne odznaczenie dla najlepszej szefowej dostała Clare Smyth, która otworzyła swoją własną restaurację Core w 2017 roku. Smyth, dziękując za odznaczenie, podkreśliła: – Wciąż jestem pytana, dlaczego nie ma wielu kobiet w kuchni. Odpowiedź nie jest prosta. Pyta się mnie też, jak to jest być „kobietą szefem”. Odpowiadam zawsze, że nie wiem, bo nigdy nie byłam „szefem mężczyzną”. Przy okazji takich nagród często pojawia się pytanie, czy je przyjmować, czy nie – skoro bycie szefem nie zależy od płci. Prawdą jest, ze nie mamy równości w kuchni, musimy być bardziej tolerancyjni, usuwać bariery, wspierać środowisko pracy, tak by było przyjazne zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Nie ma sensu wkładać kobiet do jednego pudełka, każdy człowiek jest inny. Aby coś się zmieniło, musimy słuchać się wzajemnie. Musimy przetrzeć ścieżki dla kolejnych pokoleń – dzięki temu debata o równouprawnieiu w kuchni może wskoczyć na nowy poziom.

A skoro jesteśmy już przy skokach, czas na świeżutką listę – a na niej kilka zaskakujących spadków i (pod)skoków. Najwyższy wykonała restauracja Den z Tokio, w której szefuje Zaiyu Hasegawa. Najwyżej notowany debiut przypadł barcelońskiej restauracji Disfrutar.

The World’s 50 Best Restaurants 2018:

  1. Osteria Francescana, Modena, Włochy. Szef: Massimo Bottura (skok z 2)
  2. El Celler de Can Roca. Szef: Joan Roca (skok z 3)
  3. Mirazur, Menton, Francja. Szef: Mauro Colagreco (skok z 4)
  4. Eleven Madison Park, Now Jork, USA. Szef: Daniel Humm (spadek z 1)
  5. Gaggan, Bangkok, Tajlandia. Szef: Gaggan Anand (skok z 7)
  6. Central, Lima, Peru. Szefowie: Virgilio Martinez i Pia Leon (spadek z 5)
  7. Maido, Lima, Peru. Szef: Mitsuharu Tsumura (skok z 8)
  8. L’Arpège, Paryż, Francja. Szef: Alain Passard (skok z 12)
  9. Mugaritz, Errenteria, Hiszpania. Szef: Andoni Luis Aduriz
  10. Asador Etxebarri, Axpe, Hiszpania. Szef: Victor Arguinzoniz (spadek z 6)
  11. Quintonil, Meksyk, Meksyk (skok z 22)
  12. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, USA (spadek z 11)
  13. Pujol, Meksyk, Meksyk (skok z 20)
  14. Steirereck, Wiedeń, Austria (spadek z 10)
  15. White Rabbit, Moskwa, Rosja (skok z 23)
  16. Piazza Duomo, Alba, Włochy (spadek z 15)
  17. Den, Tokio, Japonia (skok z 45) – NAJWYŻSZY SKOK
  18. Disfrutar, Barcelona, Hiszpania – NAJWYŻEJ NOTOWANY DEBIUT
  19. Geranium, Kopenhaga, Dania
  20. Attica, Melbourne, Australia (skok z 32)
  21. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paryż, Francja (spadek z 13)
  22. Narisawa, Tokio, Japonia (spadek z 18)
  23. Le Calandre, Rubano, Włochy (skok z 29)
  24. Ultraviolet by Paul Pairet, Szanghaj, Chiny (skok z 41)
  25. Cosme, Now Jork, USA (skok z 40)
  26. Le Bernardin, Now Jork, USA (spadek z 17)
  27. Boragó, Santiago, Chile – DEBIUT
  28. Odette, Singapur – DEBIUT
  29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Paryż, Francja (skok z 31)
  30. D.O.M., São Paulo, Brazylia (spadek z 16)
  31. Arzak, San Sebastian, Hiszpania (spadek z 30)
  32. Tickets, Barcelona, Hiszpania (spadek z 25)
  33. The Clove Club, Londyn, Wielka Brytania (spadek z 26)
  34. Alinea, Chicago, USA (spadek z 21)
  35. Maemo, Oslo, Norwegia – DEBIUT
  36. Reale, Castel Di Sangro, Włochy (skok z 43)
  37. Tim Raue, Berlin, Niemcy (skok z 48)
  38. Lyle’s, Londyn, Wielka Brytania – DEBIUT
  39. Astrid y Gastón, Lima, Peru (spadek z 33)
  40. Septime, Paryż, Francja (spadek z 35)
  41. Nihonryori RyuGin, Tokio, Japonia – DEBIUT
  42. The Ledbury, Londyn, Wielka Brytania (spadek z 27)
  43. Azurmendi, Larrabetzu, Hiszpania – SUSTAINABLE AWARD (spadek z 38)
  44. Mikla, Stambuł, Turcja – DEBIUT
  45. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, Wielka Brytania (spadek z 36)
  46. Saison, San Francisco, USA (spadek z 37)
  47. Schloss Schauenstein, Szwajcaria – POWRÓT
  48. Hiša Franko, Kobarid, Słowenia – DEBIUT
  49. Nahm, Bangkok, Tajlandia (spadek z 28)
  50. Test Kitchen, Kapsztad, RPA – POWRÓT

www.theworlds50best.com

fot. The World’s 50 Best Restaurants