Chapeau Bas w hotelu Grand Lubicz – na co dzień rządzi tu Marcin Szwak, ale wkrótce restauracja zamieni się w wielką scenę kulinarną. 2 Sides of the Plate to nowe wydarzenie na gastronomicznej mapie Polski. Od 2 do 22 sierpnia w Ustce odbywać się będą naprzemiennie kolacje i warsztaty z utalentowanymi i znanymi szefami z Polski. 

Zorganizowania tak wielkiego przedsięwzięcia podjął się duet Mikołaj Lusiński i Paweł Gruba – chyba najsłynniejszy manager w polskiej gastronomii.

Udało się zgromadzić 13 znakomitych szefów kuchni. Za inauguracyjną kolację odpowiada Martin Gimenez Castro. W kolejnych dniach gotować będą Darek Kuźniak, Tomasz Purol, Kurt Sheller, Wojciech Bartczak i Łukasz Kawaller, Ernest Jagodziński i Tomasz Deker, Sebastian Olma, Robert Skubisz oraz Joseph Seelesto. Serię zamknie menu Wojciecha Modesta Amaro. Część kucharzy (wśród nich także Patryk Dziamski) poprowadzi specjalne warsztaty – bo wydarzenie skupiać się ma nie tylko na zabawianiu gości, ale i na ich edukacji. Ponadto i podczas kolacji szefowie będą opowiadać o produktach i zdradzać różne kuchenne triki. – Chodzi o to, by goście poznali lepiej jedzenie, które dostają na talerzu, nauczyli się odróżniać dobre składniki od tych słabej jakości – opowiada Mikołaj Lusiński.

To jedna strona talerza. A druga? – Traktujemy ją umownie jak płytę winylową – tłumaczą organizatorzy. – Kolacjom towarzyszyć ma muzyka instrumentalna dopasowana do stylu każdego z szefów.

Każdego wieczoru sześciodaniowego menu degustacyjnego spróbuje 150 osób, co tylko potwierdza jak duże jest to przedsięwzięcie. Faktycznie trochę jak podczas telewizyjnego show, do którego zresztą nawiązują Paweł i Mikołaj: – Na kilku ekranach wyświetlimy na żywo relację z kuchni. Można będzie podejrzeć jak kuchnia pracuje, jak działa wydawka. Będzie na co popatrzeć.

Kto więc zasiądzie przy stołach? Zarówno „wyjadacze” obeznani ze środowiskiem kulinarnym, jak i amatorzy, którzy się nim interesują. – Ludzi coraz bardziej interesuje świat gastronomii. W wolnym czasie mogą iść do kina, na spacer lub na wystawę. Albo wybrać się na wyjątkową kolację. Po to stworzyliśmy 2 Sides of the Plate: żeby pokazać, że wizyta w restauracji to i dobra zabawa, i ciekawe przeżycie. Kucharze coraz częściej wychodzą na zewnątrz, występują w telewizji. Jeżdżą też po świecie, doszkalają się i nie zawsze mają miejsce, by zaprezentować swoje nowe pomysły i umiejętności. Chcieliśmy więc stworzyć wydarzenie, które da im taką możliwość poza ich restauracjami. Może uda się zapoczątkować nowy trend? – zastanawia się Mikołaj Lusiński. Trzymamy kciuki, aby tak się stało! To wyjątkowa okazja, by przyjrzeć się szefom i ich filozofii, a dla kucharzy – możliwość poznania swoich gości czy fanów.

 

www.2sidesoftheplate.pl