Kto obejrzał Chef’s Table: Pastry, zapewne marzy, by pojechać na Bali i spróbować wszystkich deserów Willa Goldfarba. Okazuje się, że jest to łatwiejsze niż się wydaje, bo szef wybiera się na pop-up do Europy – i to po sąsiedzku, bo będzie w Berlinie! To świetna okazja, by 29 lipca wziąć udział w niepowtarzalnej kolacji, zwłaszcza, że do pary będzie gotować René Frank, który stoi za konceptem deserowo-koktajlowym Coda. Za całe to zamieszanie odpowiedzialna jest niezawodna berlińska ekipa Terroir, która w zeszłym miesiącu zawitała do naszej stolicy z Terroir Warsaw. Neu Dinners to ich drugi projekt. Pierwszą kolację w cyklu przygotowali Ana Roš, Lukas Mraz, Sebastian Frank i Cristina Bowerman. Niezły początek, a edycja z Goldfarbem i Frankiem jeszcze wyżej stawia poprzeczkę.

Will Goldfarb, szerokiej publiczności znany jest z serialu Netflixa. Doświadczenie zdobywane u Alberta Adrii, Paula Liebrandta czy Masaharu Morimoto dowodzi, że w pełni zasługuje na przydomek „złotego chłopca cukiernictwa”. Pracował w wielu nowojorskich restauracjach, by w końcu otworzyć własne miejsce z degustacyjnym menu deserowym – Room 4 Dessert. Pomimo znakomitych recenzji Goldfarb był zmuszony zamknąć restaurację… Ale to wiecie już z Chef’s Table. Tak samo, jak znacie powód, dla którego opuścił Nowy Jork i przeniósł się na Bali. A jeśli nie znacie, nie będziemy spoilerować. Ostatecznie, Will wylądował w malowniczej wiosce Ubud, gdzie od czterech lat prowadzi wskrzeszoną Room 4 Dessert – knajpę, w której można spróbować eklektycznych zaskakujących deserów i wyjątkowych koktajli. Do Berlina przyjedzie specjalnie na kilka dni, by w pięknym lofcie Atelier Berlin przygotować desery z jednym z najbardziej obiecujących cukierników w Niemczech.

René Frank zaczynał jako szef kuchni, by po kilku latach przejść na słodką stronę mocy. Uczył się w szkołach cukierniczych w Paryżu, Nowym Jorku i San Francisco, pracował w Hiszpanii, Francji, Szwajcarii i Japonii – w dwu- i trzygwiazdkowych restauracjach. Po powrocie do Niemiec przez sześć lat był szefem pâtissier w trzygwiazdkowej restauracji La Vie w Osnabrücku. Dwa lata temu ruszył z odważnym, jak na Berlin, projektem – barem z deserami i drinkami, Coda. Frank i Goldfarb to bez wątpienia para idealna. Nie przegapcie takiej kolacji! Bookujcie miejsca, wskakujcie w pociąg i wpadajcie na słodki weekend do Berlina. Widzimy się 29 lipca.

www.neudinners.com

fot. materiały prasowe: Netflix; Martin Westlake/Phaidon; Coda Berlin