„W świecie, w którym systemy żywieniowe są tak skomplikowane, w którym nie wiem już skąd tak naprawdę pochodzi moje jedzenie i jak jest produkowane, mam potrzebę nawiązania nowej relacji z tym, co jem” – pisze Sarah-Linda Forrer, projektantka z Amsterdamu, która stworzyła serię „narzędzi do jedzenia”. W serii Evoke znajdziemy kilka obiektów, które służą do serwowania i jedzenia jednocześnie. Z nieregularnej, nawiązującej kształtem do muszli, miseczki można coś wypić/zjeść/zlizać. To ani naczynia, ani sztućce – bardziej taktylne przedmioty do spożywania, które sprawiają, że sam akt jedzenia staje się bardziej sensualny i znaczący. Zbliżają nas do produktów, które bierzemy do ust. 

Pewnie niedługo będziemy musieli czekać, aż zamówi je do swojej restauracji któryś z przedstawicieli kulinarnej awangardy.

www.sarahlindaforrer.com

fot. materiały prasowe