Są na świecie tacy cukiernicy, którzy mają ambicje robienia słodyczy „naj” – największych albo najdroższych, czyli po prostu najgłupszych. Pączki to jeden z ich ulubionych obiektów ulepszania. Co roku pojawiają się więc nowe najdroższe ciastka z dziurką.

Golden Cristal Ube Donut

Restauracja Manila Social Club zasłynęła swoimi fioletowymi pączkami robionymi na słodkich ziemniakach z Filipin. Te kosztowały 40 dolarów i sprzedawano je w Nowym Jorku. Tam też pierwotnie można było kupić złote pączki – dziś dostępne tylko w Miami, gdzie przeniosła się restauracja. Kosztują 100 dolarów. W środku mają mus z ube (wspomnianego fioletowego ziemniaka) oraz galaretkę z szampana Cristal. Powleczone są lukrem z szampana i 24-karatowego złotego pyłu. Na górę idą jeszcze płatki złota. Ponoć każdy pączek jest osobiście robiony przez szefa restauracji, Björna De La Cruz. Istnieje też limitowana wersja pączka pokryta płatkami platyny. Kosztuje 150 dolarów i wygląda dość komicznie: jak zawinięty w folię aluminiową, ale przynajmniej zrobiono go w dobrej wierze. Dochody ze sprzedaży Patrón Platinum Donuta przekazywane są do American Cancer Society.

Złoty Krispy Kreme

Producent przemysłowych pączków (bardzo tanich) przygotował luksusową wersję swoich podłych wyrobów. Z okazji Narodowego Dnia Pączka w 2014 roku przygotowano w Wielkiej Brytanii „najdroższy pączek świata” – z szampańską galaretką na Dom Pérignon, jadalnymi diamentami (czyżby z cukru?) i płatkami złota. Podano go z malinowo-marakujowym koktajlem na 500-letnim koniaku Courvoisier i Dom Pérignon z 2002 roku. Zestaw kosztował 1000 funtów.

Luxury Zebra Cro

Powstał w londyńskiej cukierni Dum Dum i kosztował 1500 funtów! Za co to? Cronutowe ciasto zrobiono na maśle z szafranem, użyto też prawdziwej wanilii z Tahiti (pewnie bardzo dużo) i czekolady z najdroższych na świecie ziaren kakaowca (odmiana criollo typu porcelana). W dziurce zagnieździł się „kawior” z szampana Cristal Rosé. No i oczywiście płatki złota. Dekadencki pączek to wymysł właściciela Dum Dum, Paula Hurleya. To zresztą nie jedyny jego pączkowy wyskok – Paul stworzył też pączka giganta (dla 15 osób), ale ten kosztuje tylko 55 funtów.

fot. materiały prasowe