5 dni, 99 wydarzeń, 72 filmy, 3 wyjątkowe kolacje – to skrócony line up tegorocznego festiwalu filmów kulinarnych Devour w Wolfville w Nowej Szkocji. Dodać trzeba: największego takiego eventu na świecie: żaden inny festiwal nie gromadzi aż tylu filmów kulinarnych, ani tylu gości – w zeszłym roku odwiedziło go 10 tysięcy widzów. Wśród gości wizytujących Kanadę znalazły się w przeszłości takie sławy jak Anthony Bourdain, Dominique Crenn czy Bill Pullman. Ponieważ tematem przewodnim tegorocznego wydarzenia jest kanadyjskie kino i kuchnia, festiwal otworzy legenda tamtejszego kina, aktor Gordon Pinsent.

Mamy nadzieję, że obejrzy również nasz film, bo wśród wspomnianych 72 fabuł, dokumentów, krótkich metraży – UWAGA, UWAGA – znajdzie się „Kucharz pałacowy”. A festiwal już za moment – trwać będzie od 25 do 29 października.

Film o Maćku Nowickim, szefie w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, wyświetlony zostanie obok amerykańskiego dokumentu „42 grams” o młodym chicagowskim szefie Jake’u Bickelhaupcie z ambicjami gwiazdkowymi i jego zmaganiach z otwarciem restauracji. Projekcja odbędzie się 29 października.

Fakt, że znaleźliśmy się w oficjalnej selekcji, zawdzięczamy nie tylko świetnemu tematowi, jakiego dostarczył sam Maciej, ale i pięknym zdjęciom Bartka Dziamskiego i Pawła Adamkiewicza oraz reżyserii Bartka. Trzymajcie kciuki – patrzy na nas cała Kanada!

www.devourfest.com

fot. Facebook/Devour