14 października w Centrum MT Polska w Warszawie, w ramach Międzynarodowych Targów World Hotel 2016, odbędzie się ciekawa impreza, która powinna zainteresować branżę gastronomiczną: pierwsza edycja Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej.
Kulinarnych konkursów w Polsce mamy sporo, ten jednak wygląda na wyjątkowy. Bo też niezwykle wyjątkową osobą była Hania Szymanderska patronująca wydarzeniu. Na długo przedtem, zanim zaczęła się moda na kuchnię regionalną i powrót do dawnych polskich kulinarnych tradycji, Hanka skrzętnie gromadziła stare, a często zapomniane przepisy, z pasją wyszukiwała też ciekawe produkty regionalne; umiała o nich godzinami opowiadać, opisywała je w swoich książkach – ukazało się ponad 30 pozycji jej autorstwa – i felietonach. Nowy konkurs jest ukłonem w jej kierunku, przypomnieniem jaka była. Ci, którzy mieli szczęście ją znać, wiedzą, że była mądra, wesoła, zawsze uśmiechnięta, od pierwszego kontaktu zjednująca sobie ludzi. I jak nikt inny potrafiła przekazywać wiedzę i zarażać pasją. Taki też charakter ma mieć poświęcona jej impreza: edukacyjny, ale wyważony i ze sporą dawką humoru.

Spośród kucharzy, którzy do 9 października nadeślą konkursowe zgłoszenia, wyłonionych zostanie 12 finalistów. W konkursie czeka ich gotowanie na żywo. Jury, w skład którego wejdą m.in. Maciej Barton, Jarosław Dumanowski, Joanna Jakubiuk, Monika Kucia, Krzysztof Szulborski (prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich), Agata Wojda oraz pomysłodawca wydarzenia, Kuba Korczak, wyłoni i nagrodzi trzech najlepszych. W rozdaniu nagród ma także wziąć udział gość honorowy Mistrzostw – Kurt Scheller.

W konkursie najważniejszy jest dobry polski produkt regionalny – zadaniem kucharzy będzie więc nie tylko przygotowanie jak najsmaczniejszego dania z jego użyciem, ale i coś w rodzaju promocji, opowieści o składniku, jego pochodzeniu, czasami historii lub sposobie produkcji. W taki właśnie sposób pomysłodawcy zamierzają nawiązać do kulinarnych pasji Hani Szymanderskiej. Dodatkowe punkty kucharze będą mogli otrzymać za umiejętność korzystania z ciekawych technik kulinarnych, odpowiednią prezentację dań oraz wykorzystanie produktów pochodzących od partnerów wydarzenia.

Celem konkursu jest także zbliżenie producentów jedzenia i szefów kuchni, dotarcie do jak najszerszej grupy kucharzy. – To oni są trendsetterami – mówi Kuba Korczak. – Jeśli zaczną wykorzystywać w swoich restauracjach dobre polskie produkty, zwykli ludzie też zaczną o nie pytać, szukać na targach i w sklepach, zamawiać przez internet. A nam właśnie o to chodzi!

Zgłoszenia przyjmowane są do 9 października br., a formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu można znaleźć tutaj. W tym samym miejscu znajdą się także informacje na temat ciekawych produktów regionalnych wypromowanych przy okazji konkursu; napiszą o nich też patroni medialni wydarzenia.

13 października – w przeddzień Mistrzostw – o godzinie 13.00 Kuba Korczak poprowadzi wykład pt. „Produkt regionalny w hotelarstwie i gastronomii”  (sala XX w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska). Przy okazji odbędzie się degustacja.

fot. Pexels