XIII edycja Festiwalu Warszawa Singera wzbogaci się o sekcję kulinarną. „Pragniemy zapoznać współczesną publiczność ze smakami żydowskiej Warszawy, które gościły w domu Soni i Szmula Tencerów. Ich dzieci, Gołda i Janusz, postanowili zebrać tradycyjne aszkenazyjskie przepisy w formie książki kucharskiej ‘W kuchni mamy Soni’, użyczając tytułu kulinarnej części Festiwalu Warszawa Singera” – tłumaczą organizatorzy.

Od 26 sierpnia do 6 września warszawiacy będą mieli szansę przyjrzeć się bliżej jidyszowej gastronomii. W piątek 2 września o 18 na skwerze na pl. Grzybowskim stanie wielki stół szabasowy – wstęp jest wolny, wszyscy chętni, będą mogli wziąć udział w wyjątkowej szabasowej ceremonii.

Poza tym w programie pokazy i warsztaty kulinarne. Poprowadzą je wybitni znawcy żydowskiego gotowania. Hanna Kossowska nauczy jak zaplatać chałkę i opowie o jej rodzajach podczas warsztatów „Chałka na świątecznym stole, czyli mycwa. Tradycja i przepisy”. Wypiec własną chałkę będzie można również z Haliną Czaplińską z Charlotte Menora. Pokaz wypieku bajgli zorganizuje restauracja Bagels & Friends. Poprowadzi go berliński mistrz Andreas Pfeffer, wypiekający oryginalne żydowskie bajgle od ponad 20 lat pod marką Salomon Bagels.

Z kolei tradycyjne potrawy szabasowe będzie można przygotować na warsztatach „Przy stole z Singerem” pod okiem Etel Szyc, Klary Szyc i Marii Tkaczyk. Równie ciekawie zapowiada się warsztat „Moderny” rosół Maryli Musidłowskiej”. A o koszernych winach będzie można się dowiedzieć dzięki City Wine podczas degustacji win z izraelskiej winnicy Teperberga. A o zasadach kaszrutu i nazdzorowaniu koszerności w kuchni opowie maszgijach z restauracji Galil.

– Jedzenie pojawiało się na Festiwalu zawsze, ale przez te 13 lat kulinaria spotkał wielki awans kulturalny. Są dziś pełnoprawnym elementem kultury wysokiej, a więc i Festiwalu Warszawa Singera – opowiada Maciej Nowak, przewodniczący jury, które oceniać będzie festiwalowe potrawy w knajpach działających wokół pl. Grzybowskiego.

Dań inspirowanych smakami żydowskimi (zarówno z kuchni aszkenazyjskiej, jak i współczesnej izraelskiej) spróbować będzie można we wspomnianych już Bagels & Friends, Charlotte Menora, Winiarni City Wine, a także w Winiarni Wine Taste by Kamecki, SAM-ie, Kieliszkach na Próżnej, Mercato, Pasadenie, Pardon To Tu, cukierni Odette, a nawet w – uwaga – japońskiej Benihanie! Poza wyróżnieniem jury przyznana zostanie nagroda publiczności.

Jeśli więc zgłodniejecie gdzieś pomiędzy występem Włodzimierza Nahornego albo którymś ze spektakli a koncertem The Klezmatics, wiecie już gdzie zaglądać.

www.festiwalsingera.pl

fot. Janusz Paliwoda