Wśród wydawnictw kulinarnych znów króluje Phaidon, zgarniając z rynku najbardziej wpływowych i najciekawszych autorów. Sprawdźcie, na które książki warto już robić miejsce w swoich kuchennych bibliotekach.

„Where Bartenders Drink”, Adrienne Stillman

Premiera 27 lutego

Stillman, amerykańska sommelierka, założycielka przewodnika po nowojorskich barach „Dipsology”, opracowała dla Phaidona zestawienie na wzór słynnego „Where Chefs Eat”. Przepytała 300 specjalistów z branży, aby stworzyć listę 750 barów z 60 krajów. Znajdziecie tam i kultowe bary w eleganckich hotelach, i lokalne knajpki z autorskimi koktajlami.

„The Michelin Guide. Main Cities of Europe 2017”

Premiera 9 marca

Czy w tym roku Polska gastronomia doczeka się następnych gwiazdkowych restauracji? Czy będą „Rising Stars”? Co nowego odkryją inspektorzy w Warszawie, a co w Krakowie? Czy Amaro bądź Camastra dostaną kolejne rozety? Marek Tretyn z FoodSnob.pl: „To jest smaczne, miejscami niezwykle smaczne. Tylko nie jestem pewien czy wystarczy na drugą gwiazdkę, której zdobycia, jak mówił sam Szef Camastra jest prawie pewien. Ja gdybym miał obstawiać, postawiłbym jednak na Amaro, choć sukcesów życzę obu”.

Cóż, wszystkiego dowiemy się za niecały miesiąc – wtedy to ma premierę europejska edycja przewodnika Michelin.

„On Vegetables: Modern Recipes for the Home Kitchen”, Jeremy Fox

Premiera 17 kwietnia

Jeremy Fox gotował w Manresie pod okiem Davida Kincha, potem był szefem wegetariańskiej restauracji Ubuntu, dla której zdobył gwiazdkę Michelina. Wtedy też zrobiło się o nim głośno w całych Stanach – bo udowodnił, że fine dining można oprzeć tylko na roślinnych produktach. „On Vegetables” to wielki powrót Foxa, który przytłoczony sławą, przeszedł załamanie nerwowe i zniknął na jakiś czas z kalifornijskiej sceny kulinarnej. Dziś szefuje w Rustic Canyon w Santa Monica. To wine bar, nie wegetariańska restauracja. Nadal jednak warzywa zajmują w menu Foxa specjalne miejsce.

„Brae: Recipes and Stories from the Restaurant”, Dan Hunter

Premiera 17 kwietnia

Dan Hunter, były head chef w Mugaritzu, po powrocie do rodzinnej Australii, przez sześć lat przewodził kuchni w Dunkeld’s Royal Mail Hotel, po czym w 2013 roku ruszył z projektem organicznej farmy i własną restauracją. Książka dla Phaidona podsumowuje trzy lata rozwoju Brae, tłumaczy filozofię Huntera, jego przywiązanie do terroir i hiperlokalnej kuchni.

„On Eating Insects: Essays, Stories and Recipes”, Nordic Food Lab i Joshua Evans

Premiera 1 maja

Zespół Joshuy Evansa, Roberto Flore, Bena Reade’a i Michaela Bom Frøsta przez lata badał insekty, eksperymentował i opracowywał przepisy w kopenhaskim Nordic Food Labie – projekt zakończył się oficjalnie w maju zeszłego roku. O tej niezwykłej pracy powstał już dokument „Bugs”, teraz czas na książkę. To nie tyle wyniki badań, ile eseje podsumowujące odkrycia i doświadczenia wszystkich członków zespołu. Autorem zdjęć do albumu jest opisywany przez Mlask Chris Tonnesen. Dla gastronomii to będzie przełomowa książka – o ile inni szefowie faktycznie się przełamią i zaczną korzystać z doświadczenia NFL.

Co jeszcze?

fot. materiały prasowe