Prezenty dla wszystkich kolekcjonerów książek o jedzeniu, piciu, ucztowaniu, kulinarnym podróżowaniu. Dla kucharzy i dla foodies. Do czytania, gotowania i oglądania.

„Lisboeta”, Nuno Mendes

Ulubiony kucharz wszystkich kucharzy, Portugalczyk z Londynu – Nuno Mendes wraca do swojego rodzinnego miasta, dzieli się wspomnieniami i przepisami rodem z Lizbony. Pięknie zaprojektowana i napisana książka. Na dokładkę nasz wywiad z Nuno – znajdziecie go TUTAJ.

„The Christmas Chronicles”, Nigel Slater

Idealna książka na przetrwanie zimy w kuchni. Domowe przepisy Nigela Slatera są niezawodne, a jego świąteczne opowieści wciągają – to się po prostu dobrze czyta, zwłaszcza zagryzając kiełbaską z fasolką albo ciastem pralinowym.

„Apetyt”, Anthony Bourdain

Polska edycja najnowszej książki Bourdaina. I to nie byle jakiej – niegrzeczny chłopiec kulinariów po ponad dziesięciu latach powraca z kolejną książką kucharską. To podsumowanie 30 lat gotowania w wielu restauracjach oraz kulinarnych eskapad, zbiór ulubionych przepisów kucharza-podróżnika. Do tego okraszony niezwykłymi zdjęciami Bobby’ego Fishera stylizowanymi przez słynną Victorię Granof.

„Między wódką a zakąską”, Aleksander Baron i Łukasz Klesyk

Duet idealny: szef zakręcony na punkcie kiszonek i podrobów i dziennikarz – ekspert od mocnych alkoholi. Zaprzyjaźnieni z Mlaskiem Baron i Klesyk połączyli siły w poszukiwaniu najbardziej charakternych wódek i przekąsek do nich. Nie skończy się na śledziu i kiszonym ogórku! Premiera 13 grudnia.

„Munchies: Late-Night Meals from the World’s Best Chefs”

„Chef’s Night Out”, kultowa internetowa seria Munchies o nocnych eskapadach szefów kuchni do barów i najlepszych knajp doczekała się wersji książkowej. Zbiór 65 przepisów i opowieści m.in. od Iñakiego Aizpitarte, April Bloomfield, Danny’ego Bowiena, Anthony’ego Bourdaina, Davida Changa, Dominique Crenn, Matta Orlando czy Kavity Meelu. Ser się tu ciągnie, tequila się leje!

„Fuck, That’s Delicious”, Action Bronson 

Dalej w klimacie Munchies. Ekstawagancki i nienasycony raper Action Bronson podsumowuje swój internetowy show w książce i jak można się spodziewać, są w niej i kalorie i przekleństwa. Oczywiście są też przepisy, a do tego wszystko, co składa się na barwną postać Bronsona: ilustracje, storyboardy do teledysków, odręcznie pisane teksty utworów, grafiki.

„The Wines of Gala”, Salvador Dalí

Po reprincie „Les Diners de Gala” przyszedł czas na książkę o winach słynnego surrealisty. Dalí podzielił wina według wpływu na humor i samopoczucie, są więc np. wina frywolne i wina niemożliwe. Od razu chce się żyć (i pić) jak artysta!

„Food in Vogue”

Album zbiera najbardziej awangardowe i apetyczne zdjęcia jedzenia oraz kulinarne eseje, które przez lata ukazywały się w „Vogue’u”. A warto wiedzieć, że w amerykańskim „Vogue’u” pisarstwo kulinarne zawsze było na najwyższym poziomie. Są tu więc legendarne teksty krytyka kulinarnego Jeffreya Steingartena, a także feletony takich pisarzy, jak Tamar Adler i Oliver Strand. A do tego fantastyczne zdjęcia m.in. Irvinga Penna. Kawał historii jedzenia.

„Bread is Gold”, Massimo Bottura

Bottura kontynuuje swoją „resztkową misję” z Mediolanu. Jego najnowsza książka opiera się na holistycznym spojrzeniu na temat marnowania żywności. Znajdziemy w niej resztkowe, proste przepisy na trzydaniowe posiłki od 45 najlepszych szefów kuchni świata, m.in. Daniela Humma, René Redzepiego, Alaina Ducasse’a, Jeremy’ego Charlesa, Enrique’a Olvery czy braci Adrià.

„Boragó”, Rodolfo Guzmán

Chilijska gastronomia w natarciu. Phaidon dołożył do swojego kulinarnego portfolio album jednego z najsłynniejszych szefów z Ameryki Południowej. Współautorami książki są Andoni Aduriz, mentor Guzmána oraz Andrea Petrini, kurator kulinarny i manager Gelinaz!

„wd~50: The Cookbook”, Wylie Dufresne, Peter Meehan

Nietypowe zagranie – książka o nieistniejącej już restauracji. wd~50 Wyliego Dufresne’a zamknęła się w roku 2014, ale może tym bardziej zasługuje na książkowe podsumowanie. Była to bowiem jedna z najbardziej innowacyjnych i rewolucyjnych restauracji na nowojorskiej scenie kulinarnej, a Dufresne ukształtował nowe pokolenie amarykańskich kucharzy.

„Where to Drink Coffee”, Liz Clayton i Avidan Ross

Kolejny przewodnik z phaidonowskiej serii „Where…”. Tym razem dla wielbicieli kawy speciality. 150 najlepszych baristów i kawowych ekspertów dzieli się swoimi tajemnicami ulubionymi miejscami na dripa i espresso. Znajdziecie to 600 adresów z 50 krajów: kawiarni, piekarni i restauracji, a także kilka innych zaskakujących miejsc, np. sklep wideo i warsztat samochodowy.

„Leksykon smaków”, Niki Segnit

Obowiązkowa pozycja dla kucharzy i kuchennych eksperymentatorów. Ściąga ze składnikami, które najlepiej do siebie pasują – czasem naprawdę zaskakującymi. Jeśli nie macie jej jeszcze po angielsku, czym prędzej kupcie polską wersję.

„Meehan’s Bartender Manual”, Jim Meehan

Gratka dla miksologów. Opus magnum uznanego barmana, pierwsza taka książka opisująca tajniki barowego świata. Jim Meehan, brat Petera Meehana (tego od „Lucky Peach”), mieszał i wstrząsał w takich miejscach, jak nowojorskie Gramercy Tavern czy PDT. To jego druga książka. Mnóstwo tu anegdot i historii (np. powstania różnych klasycznych drinków) i dużo praktycznych wskazówek dla początkujących baristów.

„Włoska sztuka dobrego gotowania”, Pellegrino Artusi

Mistrzowsko przetłumaczona książka sławnego gastronoma z Romanii, tworzącego na przełomie XIX i XX wieku. Nad tłumaczeniem pracowały Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i autorka książek kulinarnych oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka i antropolożka kultury. To biblia włoskiej kuchni: 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego. Do tego zabawne opowiastki.

fot. Rawpixel.com; materiały prasowe