W czwartkowo-piątkowym konkursie S.Pellegrino Young Chef w Mediolanie nie wygrał żaden szef ze starego świata; żaden Hiszpan, Francuz, ani Włoch. Mitch Lienhard urodził się w Michigan, a wychował na Florydzie. Swoim gotowaniem świetnie wpisuje się w nurt awangardy, której prekursorem za Oceanem jest Daniel Humm czy Grant Achatz. U tego ostatniego zresztą Mitch pracował jako chef de partie. Potem był sous chefem w innej chicagowskiej dwugwiazdkowej restauracji Grace – wówczas, w 2013 roku, wygrał plebiscyt Eater Young Gun. Po Grace miał jeszcze ośmiomiesięczny epizod executive sous chefa w dwugwiazdkowej restauracji Saison w San Francisco. Od blisko dwóch lat Lienhard pracuje w kalifornijskiej trzygwiazdkowej Manresie jako chef de cuisine.

O jego kuchni Sean Brock powiedział kilka lat temu: „Taki zapał jak u Lienharda nieczęsto się spotyka. Nie miał wielkiego doświadczenia, ale dla mnie najbardziej liczy się nastawienie. Jestem pewien, że wkrótce będzie sławnym szefem kuchni”. Słowa Brocka stały się prorocze. Leinhard okazał się najlepszy wśród 3000 młodych kucharzy (tyle było zgłoszeń w tym roku), z których 20 trafiło do głównego konkursu.

Regionalne eliminacje szef wygrał, przygotowując pieczoną kaczkę z korzenną pomarańczą i słodkim ziemniakiem. Jak mówi, lubi mocne smaki, zwykle kwaśne i intensywne. Często podkreśla też, że musi się hamować, łącząc je w jednym daniu. Okazuje się, że jego upodobanie do smaków zdecydowanych nie odstraszyło sędziów. W wielkim finale tym samym daniem zaimponował zacnemu jury: Gagganowi Anandowi, Elenie Arzak, Carlowi Cracco, Wyliemu Dufresne, Robercie Sudbrack, Davidowi Higgsowi i Mauro Colagreco. Jego mentorką w konkursie – bo zasada jest taka, że młodzi kucharze pracują pod skrzydłami opiekuna – była Dominique Crenn.

Mitch Lienhard prześcignął mocnych zawodników: Shintaro Awę z Francji oraz Davida Andrésa Morerę reprezentującego Hiszpanię i Portugalię. Bacznie śledźcie jego karierę! No i szykujcie się na przyszły rok – w styczniu ruszy nabór do kolejnej edycji konkursu.

fot. S.Pellegrino/materiały prasowe