Dostaliśmy go do ręki 27 listopada podczas uroczystej Gali, która tym razem odbyła się w Łodzi na fantastycznej industrialnej przestrzeni EC1, w miejscu, gdzie kiedyś mieściła się najstarsza łódzka elektrownia. 28 listopada długo oczekiwany Gault & Millau Polska 2017 pojawił się w sieciach Empik, InMedio oraz Relay. Bierzcie i kupujcie!

Sześciuset gości – kucharzy, restauratorów, przedstawicieli biznesu i mediów, czekając na danie główne Gali, czyli nowy przewodnik kulinarny na rok 2017, miało okazję podziwiać kunszt polskich szefów podczas sześciodaniowej kolacji. Justynę Adamczyk, naczelną G&M Polska w prowadzeniu imprezy wspomógł Marcin Prokop, a gościem honorowym wieczoru był Côme de Chérisey, prezes światowy Gault&Millau. I to on właśnie poinformował, że szefowa polskiej edycji przewodnika została wiceprezesem światowego Zarządu Gault&Millau – będzie odpowiedzialna za międzynarodowy rozwój marki. Gratulacje od Mlaska!

Zanim jeszcze zgromadzeni dostali do ręki Przewodnik, by sprawdzać punkty i czapki swoich restauracji, zanim odbyło się porównywanie ich liczby z rokiem poprzednim – byli świadkami przyznania prestiżowych nagród w pięciu zwyczajowych kategoriach.

I tak:

Szefem Kuchni Tradycyjnej został Andrzej Polan z Małej Polany Smaków z Warszawy. Do tytułu tego konkurowali Maciej Barton (Pałac w Orli), Janusz Fic (Dwór Sieraków), Grzegorz Labuda (Szafarnia 10, Gdańsk) i Rafał Kowalczyk (Stary Dom, Warszawa).

W kategorii Kobieta Szef zwyciężyła Katarzyna Daniłowicz, szefowa i współwłaścicielka restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu. Konkurencja była silna – Katarzyna wygrała z Urszulą Czyżak (Lawendowe Termy, Uniejów), Iwoną Niemczewską (Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin), Katarzyną Rogowską (Cadenza, Katowice) i Ewą Maliką Szyc Juchnowicz (Malika, Gdynia).

Za tegoroczny Młody Talent uznano Łukasza Budzika, szefa kuchni wrocławskiej Mennicza Fusion. Walczyli z nim Krzysztof Bielawski (Szeroka 9, Toruń), Łukasz Cichy (Biała Róża, Kraków), Paweł Kras (Bottiglieria 1881, Kraków) i Marcin Przybysz (Belvedere, Warszawa).

Tytuł Szefa Jutra zgarnął Ernest Jagodziński z Cuciny 88 w Poznaniu. W gronie nominowanych byli też Mirosław Jabłoński  (Delight, Łódź), Sebastian Krauzowicz (Sfera by Krauzowicz, Toruń), Maciej Rosiński (Affogato Restaurant, Łódź), i Mariusz Siwak (Park Hotel, Szczecin).

Wreszcie nadszedł czas na kategorię najgorętszą i najbardziej oczekiwaną. Wielkiej niespodzianki nie było – Szefem Roku został Andrea Camastra z warszawskiej restauracji Senses. Po tegorocznej gwiazdce w przewodniku Michelina większość kolegów z branży przewidywała jego zwycięstwo. Ale konkurencję miał mocną, walczyli z nim bowiem Martin Gimenez Castro (Salto, Warszawa), Witek Iwański (Aruana, Serock), Artur Skotarczyk (Muga, Poznań) i Krzysztof Żurek (Trzy Rybki, Kraków). Zwycięzcy na Gali nie było, bo uczestniczył akurat w Chefs World Summit w Monako – jako jeden z prelegentów. Camastra podziękował jednak zebranym w króciutkim filmiku wyemitowanym w trakcie przyznawania nagród.

Podsumowując: w kulinarnym polskim światku rządzą w tym roku Warszawa i Wrocław, do których dołącza Poznań, choć – jak na mlaskowe oko – z pewną taką nieśmiałością…

fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński