Jak jeść sushi? Jeśli podchodzimy do tematu poważnie i gardzimy youtubowymi tutorialami, jedyna słuszna odpowiedź znajdzie się zapewne w książce mistrza Jiro Ono. Jej kolejna partia pojawi się na rynku w październiku. Wydawnictwo Simon and Schuster robi dodruk, bo pasjonaci Japonii rzucili się na nią szaleńczo (ponoć niektórzy mają nawet po kilka kopii).

Właściciel tokijskiej Sukiyabashi Jiro dał się poznać szerszej publiczności dzięki pięknemu dokumentowi sprzed kilku lat „Jiro śni o sushi”. To subtelna opowieść o kunszcie Japończyka, jego filozofii i ciągłym dążeniu do perfekcji. Niejeden smakosz dałby się pokroić samurajskim mieczem, by zasiąść w trzygwiazdkowej restauracji pana Ono. Nie jest to łatwe, bo lista oczekującyh na jedno z dziesięciu miejsc nie maleje. Ci więc, którym szczęście nie dopisze, pocieszenia mogą szukać w czarnej książeczce.

Jest ona przewodnikiem po menu mistrza Ono – pokazuje i szczegółowo opisuje poszczególne rodzaje sushi dostępne o różnych porach roku. Bo sezonowość jest tu kluczem – z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę w przypadku knajpy sushi. Jiro opowiada również o tym jak jeść jego dania, kiedy używać pałeczek, a kiedy rąk, w jakim przypadku doprawiać sushi, a kiedy jest to niewskazane, jak trzymać pałeczki i do czego służy shoga.

„Sushi: Jiro Gastronomy” ma formę poręcznego przewodnika. Cała wiedza 90-letniego szefa kuchni na 96 stronach.

www.simonandschuster.com

fot. Magnolia Pictures/materiały prasowe