Festiwal Smaku Gruczno 2016 odbędzie się 20 i 21 sierpnia; w tym roku pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pod Starym Młynem swoje stoiska rozstawi około 150 wystawców z całej Polski oraz z zagranicy; przewinie się pewnie, jak co roku, ze 100 tysięcy odwiedzających i kupujących. Organizatorzy zapowiadają liczne konkursy pod wspólną nazwą Smak Roku – kategorii jest kilka, m.in. Nalewki, Miody, Mięso, Piekarnictwo i Cukiernictwo, Warzywa i Owoce, Ryby, Nabiał (tu główną rolę odgrywają, ma się rozumieć, nasze wspaniałe sery zagrodowe!). Jest także konkurs na najlepszą Potrawę Festiwalu oraz na najładniejsze stoisko. W tym roku dodano dwie nowe kategorie: Dziczyznę oraz Kawy i Herbaty.

Mimo że nie będzie już Turnieju Kucharzy, którego formuła chyba nie do końca się sprawdzała w latach poprzednich, Gruczno powinno być ważnym miejscem dla  szefów kuchni i restauratorów – czyli dla osób, które poważnie traktują restauracyjny biznes i chcą wykorzystywać w kuchni najlepsze polskie produkty. Bezpośredni kontakt kucharzy z producentami dobrej żywności może w przyszłości zaowocować ciekawszym jedzeniem w polskich restauracjach. Z drugiej strony – to bezcenne wsparcie dla niewielkich gospodarstw, które nie mogą sobie pozwolić na żadną inną formę promocji, przez co poza swoją okolicą są mało znane.

W sobotę rano odbędzie się śniadanie prasowe poświęcone polskim destylatom. Poprowadzi je Ola Kleśta-Nawrocka, a wśród zaproszonych są naprawdę duże nazwiska – Karol Majewski,  Zbigniew Sierszuła, Hieronim Błażejak, Andrzej Fiedoruk. Kto faktycznie dotrze na tę dyskusję – sprawdzajcie na www wydarzenia.

Przy okazji: im bliżej daty festiwalu, tym więcej informacji będzie się pojawiało na stronie, m.in. te o planowanych warsztatach. Ale uwaga! Stara strona już nie działa, wchodźcie na nową, odświeżoną – adres poniżej.

Na koniec – miło nam pogratulować organizatorom Festiwalu Smaku w Grucznie, czyli Towarzystwu Przyjaciół Dolnej Wisły. W tym roku odebrali nagrodę Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego za promocję regionu.

www.festiwalsmaku.eu

fot. Gruczno/materiały prasowe; Gieno Mientkiewicz, Inka Wrońska