Żółty Przewodnik Gault & Millau w tym roku rusza ze swoim tourem trochę później, co nie znaczy, że zwalnia tempo. W czterech regionach Polski na lokalnych eventach pokaże się 150 znakomitych szefów kuchni, a obok nich starannie wybrani producenci. Znamy już termin pierwszych dwóch spotkań: ekipa reprezentująca Centrum i Lubelszczyznę zbierze się 12 czerwca w Warszawie, a 26 czerwca w Poznaniu prezentować będą się Wielkopolska, Ziemia Lubuska i Dolny Śląsk. We wrześniu przyjdzie czas na spotkanie krakowskie (tu Małopolska, Podkarpacie, Bieszczady, Górny Śląsk) oraz sopockie (czyli Pomorze-Kujawy, Mazury, Warmia, Suwalszczyzna, Podlasie). Sopot to nowe miejsce spotkania – do tej pory odbywało się ono w Gdańsku.

Nie zmieniły się za to kategorie, w których przyznawane są nagrody dla kucharzy: Szef Roku, Szef Jutra, Młody Talent, Kuchnia Tradycyjna oraz Kobieta Szef. To na bazie tych nominacji kształtuje się najważniejsza rozgrywka – podczas uroczystej gali pod koniec roku. Na wyniki czekamy z zaciekawieniem!

fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński