W poniedziałek 12 czerwca w Warszawie odbyło się pierwsze spotkanie Gault & Millau Tour, na którym przyznano wyróżnienia dla szefów kuchni z Polski Centralnej i Lubelszczyzny. Kucharze, producenci, przedsiębiorcy i dziennikarze z regionu zebrali się w restauracji Signature, by obejrzeć prezentacje laureatów.

Zaskoczeniem dla zebranych gości była bezprecedensowa decyzja ekspertów z Gault & Millau – nie przyznano bowiem tytułu Kobieta Szef.

– Kobieta Szef jest tytułem przyznawanym wyłącznie w Polsce. Bardzo mocno walczyłam o wprowadzenie tej kategorii, ponieważ wciąż mamy bardzo mało kobiet, gotujących w polskich restauracjach – podkreślała redaktorka naczelna Żółtego Przewodnika, Justyna Adamczyk. – Dzisiaj po raz pierwszy od wejścia Gault & Millau do Polski zdecydowaliśmy o nieprzyznaniu tej nagrody. Wyobraźcie sobie, że w poprzedniej edycji przewodnika wśród restauracji czteroczapkowych i trzyczapkowych nie ma ani jednej kobiety. Wśród dwuczapkowych jest tylko 10 procent kobiet. W tym tylko jedna z regionu centralnego z Warszawy – Agata Wojda, która zresztą nie pracuje już w miejscu, w którym była. Już po tegorocznych inspekcjach najciekawsze szefowe kuchni zmieniły restauracje, więc trudno byłoby je oceniać. Ponieważ tych kobiet jest tak mało, chcemy, by fakt, że nie przyznajemy dziś tej nagrody wybrzmiał głośno. Bardzo mocno zachęcam i obecne tu panie, i te które – mam nadzieję – wkrótce dołączą do grona wyróżnionych przez przewodnik, żeby dawały czadu! Gwarantujemy nasze wsparcie – chcemy, żeby było was jak najwięcej. Robicie rzeczy wspaniałe, nie dajcie się przyćmić – kibicowała Adamczyk.

Nagrody przyznano więc w czterech kategoriach:

Szef Kuchni TradycyjnejWojciech Kilian, Restauracja Signature (Warszawa)

Młody TalentMichał Gniadek, Restauracja Plato (Warszawa)

Szef JutraSzymon Stach, Quale Restaurant (Łódź)

Szef RokuRobert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa)

Szczególnie cieszy odznaczenie dla Roberta Trzópka, który po kilku latach poszukiwań swojego miejsca na warszawskiej scenie kulinarnej, otworzył na Powiślu restaurację Bez Gwiazdek – ze szczerą, minimalistyczną kuchnią opartą na polskich produktach.

Gratulujemy wszystkim panom i, tak jak Justyna Adamczyk, trzymamy kciuki za dziewczyny!

fot. Marek Zakrzewski