Regionalne spotkania organizowane przez żółty przewodnik Gault & Millau Polska wpisały się na stałe w naszą scenę kulinarną. Trudno przecenić ich znaczenie: szefowie kuchni kontaktują się ze sobą, dyskutują, wymieniają doświadczenia, mają też możliwość poznania partnerów biznesowych.  Dziennikarze prasy branżowej dowiadują się najnowszych plotek, a niejeden restaurator obserwuje szefów, jak trener Nawałka piłkarzy podczas meczy ligowych. Być może nastąpi jakieś spektakularne przejście? 6 czerwca ekipa przewodnika rozdała nagrody w Warszawie. W restauracji Belvedere spotkało się 150 szefów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. W poszczególnych kategoriach wyróżnienia odebrali:

Szef Roku – Witek Iwański (Aruana, Serock)

Szef Jutra – Martin Gimenez Castro (Salto, Warszawa)

Młody Talent – Marcin Przybysz (Belvedere, Warszawa)

Kobieta Szef – Urszula Czyżak (Lawendowe Termy, Uniejów)

Kuchnia Tradycyjna – Andrzej Polan (Mała Polana Smaków, Warszawa)

Zgodnie z tradycją szefowie gotowali na żywo przed publicznością; potem były oklaski i wyczekiwana degustacja. Co ugotowali? Spójrzcie.

Drugi Gault & Millau Tour odbył się 13 czerwca w Poznaniu w DOM 88 w City Park Hotel & Residence. Tu spotkali się szefowie kuchni z regionów Wielkopolska i Dolny Śląsk. Oto lista zwycięzców i ich popisowe dania:

Szef Roku – Artur Skotarczyk (Muga, Poznań)

Szef Jutra – Ernest Jagodziński (Cucina Restaurant, Poznań)

Młody Talent – Łukasz Budzik (Mennicza Fusion, Wrocław)

Kobieta Szef  – Katarzyna Daniłowicz (Olszewskiego 128, Wrocław)

Kuchnia Tradycyjna – Maciej Barton (Pałac w Orli)

Po wakacyjnej przerwie dwa ostatnie regionalne toury. 5 września Gault & Millau Polska zamelduje się w Krakowie (regiony: Małopolska, Podkarpacie, Górny Śląsk), a 13 września w Gdańsku (regiony: Pomorze, Kujawy, Warmia, Mazury, Suwalszczyzna i Podlasie).

Trzymamy kciuki i czekamy na Galę Finałową, podczas której odbędzie się uroczysta premiera przewodnika Gault & Millau Polska na rok 2017. Ale to dopiero w listopadzie.

fot. Wojciech Grzędziński/Gault & Millau Polska