Nowa książka kucharska! Trochę żart, trochę hołd dla ikony amerykańskiego kina. Czego jest tu więcej? Sami zdecydujcie. „Fat Brad – The Cookbook” wypuściło małe australijskie wydawnictwo Long Prawn, tak tłumacząc ekscentryczne połączenie jedzenia, popkulturowych nawiązań i kampowych fotografii: „Książka ta jest wnikliwym przeglądem nawyków żywieniowych postaci granych przez Williama Bradleya ‘Brada’ Pitta. Częściowo fantazją, częściowo filmową analizą. ‘Fat Brad’ skrupulatnie odtwarza sceny, w których Brad ciamka”.

Na 52 stronach znajdziemy przepisy np. na gołębie z ziemniaczkami i gravy z Guinessem (film „Przekręt”), na krwistą pieczeń („Pan i Pani Smith”) albo na koktajl krewetkowy z kasyna Bellagio („Ocean’s 11”). Receptury przetestowały i spisały dwie młode szefowe kuchni, amatorka Mietta Coventry i profesjonalistka Ali Currey-Voumard. Książkę zaprojektował Tristan Ceddia ze studia Never Now z Melbourne, a zdjęcia nawiązujące do kiczowatych lat 80. i 90. zrobił Ben Clement.

Fred Mora z wydawnictwa Long Prawn: „Zawsze uwielbialiśmy tę niesamowitą rozbieżność między beznadziejnym jedzeniem, które postacie Brada wcinają na ekranie, a jego boskim ciałem”. Na okładce jest więc boski tors, a w środku mnóstwo tłuściutkiego jedzenia. Zamówienia można już składać, wysyłka od października! Myślicie, że Pitt sobie zamówi?

https://www.longprawn.com

fot. Ben Clement/Long Prawn; źródło: It’s Nice That