Food on the Edge – trwa sprzedaż biletów

 

To druga edycja spotkania szefów kuchni organizowanego w irlandzkim Galway. – Projekt powstał, by ściągnąć szefów kuchni do Irlandii i zaprezentować im najlepsze lokalne produkty. Inspiracją były spotkania takie jak MAD, Cook it Raw i Terroir – mówi JP McMahon, szef z Galway i pomysłodawca wydarzenia. Wieść o tym sympozjum w ekspresowym tempie rozniosła się po gastroświatku, tym milej więc, że w zeszłym roku – podczas pierwszej odsłony – swoje wystąpienie miał tu Wojciech Modest Amaro, który opowiadał m.in. o zapomnianych odmianach roślin jadalnych. W tym roku wśród prelegentów mocne nazwiska. Będzie wschodząca gwiazda paryskiej sceny kulinarnej Atsushi Tanaka, Virgilio Martinez z Central w Peru, Syrco Bakker z Pure C – prawa ręka Sergio Hermana. Pojawią się Christian Puglisi i Massimo Bottura. Ze Stanów przyjadą Sean Brock, Tim Hollingsworth i Daniel Burns. Nie zabraknie też sporej reprezentacji kobiet – wśród nich stanie na mównicy Margarita Forés, zdobywczyni tytułu Asia’s Best Female Chef 2016 nadawanego przez San Pellegrino. Wykłady poprowadzą nie tylko kucharze. Ciekawie zapowiada się wystąpienie znakomitej pisarki kulinarnej, podróżniczki i szefowej kuchni Luciany Bianchi – to wspólnie z nią swoje książki napisali Virgilio Martinez i Thiago Castanho. – Prelegentów wybieramy ze względu na ich pasję, apetyt i umiejętność zarażania nimi innych szefów. To liderzy, którzy inspirują. Ważną kwestią jest dla nas wytworzenie poczucia wspólnoty. Zamiast zapraszać nowych kucharzy, żeby tylko dumali nad przyszłością jedzenia, chcemy by pojawili się tu zeszłoroczni prelegenci, chcemy, by podzielili swoimi refleksjami, opowiedzieli o postępach – tłumaczy JP McMahon. W tym roku spotkanie odbędzie się 24-25 października. Sprzedaż drugiej puli biletów (400 euro) trwa, a skończy się dopiero dzień przed szczytem. Warto pomyśleć o uczestnictwie – Food on the Edge ma szansę przerosnąć sławą Madrid Fusion. – JP nie należy do najsłynniejszych irlandzkich szefów, ale jest świetnym organizatorem, po prostu mu się chce; jest też znakomitym kucharzem – mówi Tobyn Excell, angielski szef kuchni, którego MLASK spotkał w Gdańsku podczas projektu Commis Made. – Dzięki jego zaangażowaniu i energii Galway ma szansę, aby zaistnieć w świadomości szefów na całym świecie. Poza tym to spotkanie może otworzyć dialog pomiędzy specjalistami z różnych dziedzin, a tego współczesna gastronomia potrzebuje – podsumował Excell.