Planujcie już jesienny wyjazd do Galway – praca nad trzecią edycją irlandzkiego sympozjum Food on the Edge wre. Jeden z najciekawszych zjazdów dla kucharzy odbędzie się 9-10 października.

Co was czeka w 2017? Do listy panelistów zapowiedzianych już pod koniec zeszłego roku dopisano nowe nazwiska. Do twórcy FOTE JP McMahona, Paula Cunninghama (Henne Kirkeby Kro) i Ashleya Palmera-Wattsa (Dinner by Heston Blumenthal) dołączy sporo kobiet: tegoroczna lauretaka nagrody Best Female Chef in The World by World’s 50 Best Ana Roš (Hiša Franko), Dominique Crenn (Atelier Crenn), Niki Nakayama (n/naka), Emma Bengtsson (Aquavit), Margot Janse (The Tasting Room) oraz dziennikarka Kat Kinsman, twórczyni programu „Chefs With Issues”.

Co roku wśród panelistów pojawiają się szefowie restauracji z listy 50 Best. W październiku do Galway zawitają Heinz Reitbauer (Steirereck) – numer 9., Jorge Vallejo (Quintonil) – numer 12., Enrico Crippa (Piazza Duomo) – numer 17.

Ciekawie zapowiadają się występy kucharzy, którzy ptzypłyną z daleka: Hiroyasu Kawate z tokijskiej restauracji Florilége i Jamesa Vilesa z australijskiej Biota. Z kolei z kliku europejskich miast przyjadą Sven Elverfeld (Aqua), Soenil Bahadoer (De Lindhof), Tom Adams (Pitt Cue) i Bertrand Grébaut (Septime).

Ze Skandynawii przylecą szefowie: Bo Bech (Geist), Torsten Vildgaard (Studio), Nicolai Nørregaard (Kadeau), Samuel Nutter i Victor Wagman (BROR) oraz Magnus Nilsson (Fäviken). JP McMahon mówi: – Od krajów nordyckich możemy się nadal wiele nauczyć, także tu w Irlandii. Dlatego jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że Magnus podzieli się swoją ogromną wiedzą i opowieścią o jedzeniu.

Opowieść o jedzeniu – „food story” – będzie zresztą jednym z motywów przewodnich tegorocznego spotkania. Jednym z głównych tematów ma być „Akcja i Reakcja” – ciekawe, jak zinterpretują go poszczególni prelegenci.

Food on the Edge to nadal stosunkowo kameralna impreza, dlatego łatwiej tu (niż na innych sympozjach) faktycznie pogadać z cenionymi kucharzami, nawiązać znajomości i czegoś się nauczyć. To chyba wystarczająca zachęta.

www.foodontheedge.ie

fot. Julia Dunin, materiały prasowe/Food on the Edge