We wtorek startuje nowa edycja Restaurant Week, tym razem skupiająca się na menu z wyższej półki. Do programu dołączyło 14 krakowskich i 24 warszawskie restauracje wyróżnione przez przewodniki Gault & Millau i Michelin – jak podkreślają organizatorzy – ale dla ścisłości: na liście nie ma restauracji z gwiazdkami.

Przez tydzień w każdej z tych restauracji będzie można spróbować specjalnego degustacyjnego menu, na które składa się pięć dań oraz aperitif. I tak na przykład w Krakowie, w restauracji Trzy Rybki Krzysztof Żurek zaserwuje kaczkę z morelą, wanilią i koprem włoskim, a Przemek Bilski z restauracji Pod Nosem poda krem z topinambura z wędzonym królikiem. Łukasz Cichy z Białej Róży zaproponuje np. chłodnik z pomidorów malinowych z marakują. W wielu miejscach pojawią się dwie propozycje menu degustacyjnego – to ukłon w stronę wegetarian. Podobnie zresztą będzie w Warszawie. W Belvedere Marcin Przybysz przygotuje m.in. polskie ślimaki z mazurskim serem dojrzewającym, a Wojciech Kilian z Signature – siekaną polędwicę zapiekaną pod siemieniem lnianym. To tylko kilka przykładów najciekawszych dań. Wszystkie propozycje można podejrzeć na stronie (i tam również dokonać rezerwacji), a najlepiej sprawdzić samemu. Fine Dining Week potrwa do 31 sierpnia. Festiwalowa cena tasting menu to 119 zł, bardzo przyzwoicie.

restaurantweek.pl

fot. materiały prasowe/Amber Room