To już 9. edycja wrocławskiego festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu. Potrwa od 31 maja do 4 czerwca. W programie wiele atrakcji dla poszukiwaczy smaków, m.in. jarmark, na którym znajdą lokalne specjały i produkty z różnych regionów. 3 czerwca na Rynku wielka biesiada, podczas której spróbować będzie można sztandarowych potraw z 18 różnych kuchni europejskich.

Ale na objadaniu się nie skończy – będzie też coś dla ducha! Od 2 do 4 czerwca w Kinie Nowe Horyzonty trwać będzie przegląd filmów kulinarnych, którego kuratorem jest grupa FILMS for FOOD. Wprowadzeniem do wszystkich seansów będą przekąski przygotowane przez Mariusza Kozaka, szefa kuchni Hotelu Monopol. Przygotowując manu, Kozak inspirować się będzie konkretnymi filmami – przedstawionymi w nich produktami, miejscami, historią.

W programie dominują dokumenty, m.in. świetne „W obronie jedzenie” na podstawie książki Michaela Pollana czy „Natura, kobiety i wino” opowiadający fascynujące historie kobiet produkujących wino. Znajdą się jednak i fabuły: „Uczta Babette” i „Charlie i fabryka czekolady”.

Z dumą ogłaszamy, że w przeglądzie znajdzie się także film „Kucharz pałacowy” wyprodukowany przez MLASK i wyreżyserowany przez Bartosza Dziamskiego. Obejrzycie go na dużym ekranie 3 czerwca. Będziemy w znakomitym towarzystwie – tuż obok dokumentu Macieja Kowalczuka „Wtajemniczeni” o Cook It Raw Poland. Wpadajcie do Wrocławia!

enw.smakiwroclawia.pl

fot. materiały prasowe