Podczas gdy Podlasie Slow Fest z sekcją kulinarną trwa na dobre, ekipa Films for Food jeszcze bardziej się rozpędza i już za chwilę ląduje w Poznaniu. W dniach 11-13 sierpnia w Kinie Pałacowym rusza przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej.

W programie znajdą się między innymi głośny dokument „Czerwona obsesja” odsłaniający kulisy światowego przemysłu winiarskiego, opowiadający (głosem Russella Crowe’a) o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. W piątek, 11 sierpnia restauracja The Time poda kolację przygotowaną w oparciu o film.

Fanów śledzących działania najlepszych szefów kuchni na świecie ucieszą się z filmów „Cooking up a Tribute” i „Mrówki na krewetce”. W pierwszym bracia Roca – właściciele jednej z najsłynniejszych restauracji – wyruszają w podróż po Ameryce Północnej i Południowej w poszukiwaniu inspiracji. W drugim, długo wyczekiwanym przez polskich foodies dokumencie „Mrówki na krewetce”, zobaczymy ekipę słynnej restauracji Noma, która w 2015 roku przeniosła się do Tokio, by zrobić tam słynny pop-up.

Na liście również ekranizacja książki-manifestu „W obronie jedzenia” Michaela Pollana. Specjalne filmowe kolacje zaplanowano też przy okazji filmu „Łowcy owoców” (w sobotę w restauracji Szarlotta) oraz „Małże i miłość” (niedziela, Concordia Taste).

Przegląd jest częścią programu Poznań Food Days, nowej inicjatywy kulturalno-kulinarnej stolicy Wielkopolski. W ramach tej pierwszej edycji będzie można wziąć udział nie tylko w pokazach filmów o jedzeniu ale też w kolejnej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, warsztatach kulinarnych czy sprawdzić festiwalowe menu w restauracjach w Poznaniu i okolicach.

www.facebook.com/FilmsForFoodPoland/

fot. materiały prasowe