VII Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych już wkrótce! Od 2 do 4 czerwca w Lidzbarku Warmińskim na dziedzińcu Hotelu Krasicki spotkają się producenci serów z seromaniakami.

Czas na Ser nie jest takim sobie festiwalem. Spotkanie, które odbywa się już po raz siódmy służy budowie pozytywnego wizerunku małych wytwórców, docenia ich wysiłek, promuje tradycyjną sztukę serowarską. Tu spotykają się ludzie, którzy nie tylko chcą trafić do klienta ze swoimi serami – to również platforma wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń, wreszcie – możliwość integracji środowiska, które jest rozproszone po całej Polsce. To po prostu święto sera!

Pierwszy dzień to czas dla producentów. Wtedy odbywają się seminaria oraz ocena serów zgłoszonych do konkursu. Natomiast dwa kolejne dni są otwarte, przeznaczone dla gości festiwalu i smakoszy. W sobotę i niedzielę spróbujecie najlepszych polskich wyrobów serowarskich, spotkacie się z dobrymi, uczciwymi producentami jedzenia, będziecie mogli z nimi pogadać, wreszcie – kupić to, co wam najbardziej zasmakowało. Polecamy, aby, przyjeżdżając do Lidzbarka, zabrać ze sobą lodówkę turystyczną albo torby termoizolacyjne – dzięki temu nie będziecie musieli się obawiać, że ser nie dotrze w dobrej formie do waszych domów. No i będziecie mogli kupić więcej.

Wspomnijmy przy okazji, że oprócz serowarów polskich na festiwalu pojawią się także litewscy, będzie również możliwość zakupu szlachetnych serów francuskich oraz – po raz pierwszy w historii imprezy – austriackich.

Podczas dni otwartych można będzie zapisać się na warsztaty smaku i wzbogacić swoją wiedzę na temat sera oraz łączenia go z innymi produktami. Jak co roku organizatorzy uraczą gości wyśmienitą zupą serową autorstwa Krzysztofa Mazurka, szefa kuchni Hotelu Krasicki.

Sprawdźcie koniecznie dokładny program tegorocznego festiwalu Czas na Ser!

www.czasnaser.pl

fot. materiały prasowe organizatora