Culinary Innovators już 8 lipca 2018 r. na warszawskim Torze Wyścigów Konnych na Służewcu. Na „najbardziej awangardowe wydarzenie kulinarne w kraju” zaprasza Gault&Millau Polska.

– Misją Gault&Millau jest nie tylko pokazywanie najlepszych restauracji i opisywanie najciekawszych produktów – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna. – Także, i to w coraz większym stopniu, prezentowanie trendów i szerzenie wiedzy. Dlatego powstał pomysł wydarzenia skierowanego do szerokiej rzeszy zainteresowanych, zarówno foodiesów, jak i ludzi z branży.

Culinary Innovators, zgodnie z nazwą, ma mieć inną formę niż większość znanych na świecie imprez kulinarnych. – Szefowie nie będą siekali marchewki na scenie, widzowie nie będą tego w nabożnym skupieniu obserwowali, by na koniec zrobić zdjęcie gotowemu daniu – zapowiada Adamczyk. – Pewnie, że tak można, tylko po co? Nam się wydaje, że ciekawsza będzie inna formuła: spotkania i rozmowy, zabawa konwencją, wzajemne inspiracje, dyskusje o kulturze kulinarnej i modach. A wszystko to przy dobrym jedzeniu i świetnych drinkach. Tym właśnie ma być Culinary Innovators – zabawą w luźnej atmosferze i w jednym z najpiękniejszych miejsc stolicy.

Dlatego właśnie miejscem akcji stanie się Tor Wyścigów Konnych na Służewcu, zabytkowy budynek Trybuny Reprezentacyjnej (tu ciekawostka: równolegle będą się odbywały wyścigi, które będzie można obserwować z loży honorowej!). Na 2000 m2 otwartej przestrzeni znajdzie się miejsce na warsztaty kulinarne (będzie się można zapisać na miejscu), degustacje win, cydrów i piw i pokazy sztuki barmańskiej (także z miniwarsztatami). Plus oczywiście kuchnia w najlepszym wydaniu: w podcieniach zajmą stanowiska znakomici polscy szefowie, którzy przez cały dzień będą gotowali dla gości imprezy. – Znacie ich z finediningowych restauracji, u nas nieco poluzują krawaty i przygotują gourmet street food – mówi Adamczyk. – Jedzenie jak w najlepszych lokalach, ale bez zadęcia, bez porcelany, bez srebrnych sztućców. Wymyśliliśmy nawet na to własną nazwę: fun dining – uśmiecha się.

Kto będzie karmił? Ernest Jagodziński (Szef Jutra 2017 Gault&Millau Polska, właściciel i szef kuchni Autentyk – Kuchnia i Ludzie), Jakub Emanuel Malec (executive chef Novotelu), Michał Gniadek (Młody Talent 2018 Gault&Millau Polska, szef kuchni w Plato), Wojciech Harapkiewicz (Szef Kuchni Tradycyjnej 2018 Gault&Millau Polska, szefuje w restauracji Babinicz Dworzysko) oraz – last but not least! – Magdalena Ossowska, czapkowa szefowa kuchni z Niemiec, która, jak się dowiadujemy, wkrótce wraca do Polski. Jej sous chefem na czas tego wydarzenia zostanie Artur Skotarczyk z poznańskiej Mugi. Będzie także Jacek Nowicki (znany wszystkim smakoszom wędlin właściciel firmy Nowicki Naturalnie z Ostrzeszowa) – przy jego stanowisku spróbujecie białych kiełbas ze świni złotnickiej w sosie chrzanowym.

Równolegle, w oddzielonej przestrzeni, czyli w przeszklonej półrotundzie będą się odbywały spotkania nazwane Inspired Talks. Będą 3 bloki po 3 godziny, w każdym z bloków 3 tematy, mniej więcej 15-minutowe wystąpienie plus czas na dyskusję. Czas pomiędzy blokami wypełnią krótkie, 30-45-minutowe filmy kulinarne prezentowane przez Films for Food. Poniżej znajdziecie tematy i godziny Inspired Talks oraz tytuły filmów.

– Każdy z tematów jest interesujący, ale szczególnie istotnym wydaje się ten o karmieniu dzieciaków, „Pojedynek na frytki, czyli dziecko w restauracji”, prowadzony przez Kasię Błażejewską-Stuhr i Martina Gimeneza Castro. – mówi Justyna Adamczyk. – Dlaczego? Bo chyba żadna restauracja w Polsce nie ma sensownego menu dla dzieci, wszędzie tylko frytki, pomidorowa i nugetsy z kurczaka. Szefowie, nie proponując maluchom ciekawych smaków, sami strzelają sobie w stopę. Bo one za 15 lat nie zamówią u nich menu degustacyjnego. Wybiorą McDonaldsa.

Dodajmy, że goście nie będą musieli cały czas zerkać na zegarek, aby zdążyć na wybrany panel. Podczas wydarzenia będzie można skorzystać ze słuchawek do silent disco, które umożliwią słuchanie wystąpień z każdego miejsca na Trybunie Reprezentacyjnej, choćby z wygodnej strefy chillu.

Początek imprezy o 11.00, zakończenie o 19.00. Sprzedaż biletów przez ebilet.pl, cena 300 zł. – A potem przez cały dzień już nie wyciągacie portfela – podsumowuje Justyna Adamczyk. I dodaje: – Będzie też konkurs z fantastyczną nagrodą. Ale to na razie tajemnica…

Na koniec obiecany plan Inspired Talks.

I BLOK

12.00 – 12.20 Creativity is the mother of innovation – niestandardowy marketing, który przykuwa uwagę – Mateusz Ruszkowski, Synergic Media

12.20 – 12.40 Gościnność – Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski

12.40 – 13.00 Projektu_jemy. Kolacja z porcelany. – Design, School of Form – Ewa Voelkel

FILMS FOR FOOD prezentuje: Knife Skills (40 minut)

II BLOK

14.00 – 14.20 How to make a short story long – Manuela Fissore Barker

14.20– 14.40 Another Brick in the Wall, czyli jak zbudować własny zamek – Bogdan Gałązka, Gothic Cafe&Restaurant Malbork

14.40 – 15.00 Pojedynek na frytki, czyli dziecko w restauracji – Kasia Błażejewska-Stuhr i Martin Gimenez Castro

FILMS FOR FOOD prezentuje: Z kulturą przy stole (4 minuty 30 sekund) oraz Wtajemniczeni  (45 minut)

III BLOK

16.00 – 16.20 Woda – czynnik X – Łukasz Klesyk, Tomasz Kolecki

16.20 – 16.40 Zero Waste – Szef Jakub Emanuel Malec

16.40 – 17.00 Jedzenie w kosmosie – dr. Paweł Barczyński

FILMS FOR FOOD prezentuje: Noma: My Perfect Storm (100 minut)

https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

fot. Gault&Millau Belgia