San Sebastian – Wrocław 2016

 

W tym roku San Sebastian i Wrocław noszą tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. A skoro kultura, to także kulinaria. Przy okazji polsko-hiszpańskiej współpracy zorganizowano wybuchowe kulinarne połączenie. W ramach wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty między 16 i 19 czerwca odbył się projekt Culinary Connection, podczas którego zaprezentowano szereg wydarzeń filmowych i kulinarnych.

Wrocław odwiedzili cenieni na świecie: Aizpea Oihaneder z prestiżowej restauracji Xarma oraz Ruben Trincado z restauracji Mirador de Ulia. Baskijscy kucharze zaprezentowali bogate tradycje kulinarne swojego regionu, a polscy szefowie przekonywali gości o potencjale kulinarnym drzemiącym na Dolnym Śląsku.

Odbyły się prezentacje i spotkania z widzami na seansach i podczas wspólnych wieczorów przy stole, m.in. kolacja mistrzów w hotelu Monopol.

W ramach kina kulinarnego m.in. hiszpańskie filmy „Juan Mari Arzak: dom jest światem”, „Kuchnia Basków na szczycie”, „Eneko Atxa: rozkosz podniebienia” czy „Nerua Guggenheim Bilbao: w poszukiwaniu esencji”. Premierę miał też polski dokument „Film Food Think Tank – Korzeń” o ekscentrycznych projektach kolektywu Food Think Tank. A skoro już o nim mowa – swoją instalację kulinarno-artystyczną zaprezentował Tomasz Hartman, współtwórca FTT.

www.kinonh.pl