Na ulicy noszącej imię słynnego obżartucha Aleksandra Dumas w 11. dzielnicy w Paryżu mieści się nowoczesne bistro Fulgurances. Wtajemniczeni – w większości kucharze – wiedzą, że założyli ją twórcy portalu o tej samej nazwie poświęconego wpływowym szefom kuchni i wyjątkowym restauracjom. Kto pamięta wideo „z wizytą u” (np. Eneko Atxa czy Any Roš), ten wie o co chodzi. Niezorientowani mogą nadrobić na youtubowym kanale „FulgurancesEditing” – polecamy. Poza knajpą i filmikami, jest też magazyn. Wychodzi rzadko i nieregularnie, dlatego warto na niego polować. Niedawno pojawił się trzeci numer „Itinéraires d’une cuisine contemporaine” (Ścieżki kuchni współczesnej). W środku dziesięć portretów najciekawszych szefów z różnych krajów. W najnowszym wydaniu m.in. Szwajcar Nicolas Darnauguilhem i Francuz Benjamin Schmuck. Wysmakowana, ascetyczna szata graficzna, genialne fotografie i świetne teksty (po francusku i angielsku) – wszystko składa się na szczery obraz współczesnej gastronomii. Tu i teraz.

www.fulgurances.com