W Bangkoku odbyła się dziś gala Asia’s 50 Best Restaurants 2017, na której ogłoszono nową listę najlepszych restauracji w Azji. Jest sporo premier i przeskoków – dowodzą one jak konkurencyjny i kuszący jednocześnie jest to rynek, również dla szefów z Zachodu, którzy przybywają do Azji, aby tam budować karierę.

Piwerwsze miejsce utrzymała restauracja Gaggan z Bangkoku. Drugie miejsce (z trzeciego) zajęła Restaurant André z Singapuru. Narisawa spadł z drugiego na szóste, ustępując miejsca restauracji Amber z Hong Kongu. O ponad dwadzieścia szczebli spadła tokijska Takazawa, plasując się w tym roku na końcu listy.

Na liście pojawiło się aż dziewięć nowych restauracji, w tym dwie z Makau i trzy z Bangkoku. Odette z Singapuru od razu weszła na dziewiąte miejsce! Imponującego przeskoku na liście dokonała indonezyjska restauracja Locavore – w zeszłym roku na 49., w tym już na 22. miejscu.

Na liście są dwie restauracje, w których szefuje André Chiang i dwie, których właścicielem jest Joël Robuchon.

Mocną reprezentację miały Japonia, Tajlandia i Singapur – po dziewięć restauracji. Świetnie też zaprezentował się Hong Kong – sześć i Chiny – pięć.

Nagroda Chef’s Choice Award (przyznawana przez samych szefów) powędrowała do Dave’a Pynta z singapurskiej restauracji Burnt Ends. Najlepszym cukiernikiem okrzyknięto japońskiego mistrza Kazutoshiego Naritę (Esquisse Cinq, Tokio).

Nagrodę odebrała też May Chow (Little Bao), odznaczona już pod koniec zeszłego roku tytułem Asia’s Best Female Chef 2017. Amerykanka chińskiego pochodzenia tak podsumowała swoje osiągnięcie: – Przez wiele lat pracowałam jako kucharz liniowy w różnych miejscach, więc potem przez długi czas nie myślałam o sobie jako o pradziwej szefowej. Ale to dopiero poczatek mojej przygody. Cieszę się, że mogę prezentować kreatywne podejście do chińskiej kuchni. Myślę, że w niedalekiej przyszłości zachwyci ona świat.

Oto pełne zestawienie 50 najlepszych restauracji Azji (wyróżnione są nowe na liście)

  1. Gaggan, Bangkok, Tajlandia. Szef: Gaggan Anand
  2. Restaurant André, Singapur. Szef: André Chiang
  3. Amber, Hong Kong, Chiny. Szefowie: Richard Ekkebus i Maxime Gilbert
  4. 8 1/2 Otto e Mezzo Mombana, Hong Kong, Chiny. Szef: Umberto Bombana (otrzymał również nagrodę The Diners Club Lifetime Achievement)
  5. Nahm, Bangkok, Tajlandia. Szefowie: David Thompson, Prin Polsuk, Chris Miller
  6. Narisawa, Tokio, Japonia. Szefowie: Takahisa Yuyama i Yoshihiro Narisawa
  7. Nihonryori Ryugin, Tokio, Japonia. Szefowie: Takeo Ozawa i Seiji Yamamoto
  8. Ultraviolet by Paul Pairet, Szanghaj, Chiny. Szefowie: Greg Robinson i Paul Pairet
  9. Odette, Singapur. Szef: Julien Royer
  10. Burnt Ends, Singapur. Szef: Dave Pynt
  11. Den, Tokio, Japonia. Szef: Zaiyu Hasegawa
  12. L’Effervescence, Tokio, Japonia. Szef: Shinobu Namae
  13. Sühring, Bangkok, Tajlandia. Szefowie: Thomas i Mathias Sühring
  14. Florilège, Tokio, Japonia. Szef: Hiroyasu Kawate
  15. Mingles, Seul, Korea Południowa. Szef: Mingoo Kang
  16. Les Amis, Singapur. Szef: Sebastien Lepinoy
  17. Lung King Heen, Hong Kong, Chiny. Szef: Chan Yan Tak
  18. Quintessence, Tokio, Japonia. Szef: Shuzo Kishida
  19. Bo.Lan, Bangkok, Tajlandia. Szefowie: Duangporn ‘Bo’ Songvisava i Dylan ‘Lan’ Jones
  20. Waku Ghin, Singapur. Szefowie: Masahiko Inoue i Tetsuya Wakuda
  21. Issaya Siamese Club, Bangkok, Tajlandia. Szef: Ian Kittichai
  22. Locavore, Bali, Indonezja. Szefowie: Ray Adriansyah i Eelke Plasmeijer (Highest Climber Award)
  23. Corner House, Singapur. Szef: Jason Tan
  24. Raw , Tajpej, Tajwan. Szefowie: André Chiang, Alain Huang i Zor Tan
  25. Jungsik, Seul, Korea Południowa. Szefowie: Jungho Kim i Jungsik Yim
  26. Sushi Saito, Tokio, Japonia. Szef: Takashi Saito
  27. Tippling Club, Singapur. Szef: Ryan Clift
  28. Le Moût, Taichung, Tajwan. Szefowa: Lanshu Chen
  29. Ministry of Crab, Colombo, Sri Lanka. Szef: Dharshan Munidasa
  30. Indian Accent, Nowe Delhi, Indie. Szef: Manish Mehrotra
  31. Eat Me, Bangkok, Tajlandia. Szef: Tim Butler
  32. Jade Dragon, Makau, Chiny. Szef: Tam Kwok Fung
  33. Ta Vie, Hong Kong, Chiny. Szef: Hideaki Sato
  34. Hajime, Osaka, Japonia. Szef: Hajime Yoneda
  35. Gallery Vask, Manila, Filipiny. Szef: José Luis ‚Chele’ González
  36. The Dining Room at the House of Sathorn, Bangkok, Tajlandia. Szef: Fatih Tutak
  37. Le Du, Bangkok, Tajlandia. Szef: Thitid Tassanakajohn
  38. La Yeon, Seul, Korea Południowa. Szef: Chef Sung-Il Kim
  39. The Tasting Room by Galliot, Makau, Chiny. Szef: Guillaume Galliot
  40. L’Atelier de Joël Robuchon, Bangkok, Tajlandia. Szef: Olivier Limousin
  41. L’Atelier de Joël Robuchon, Hong Kong, Chiny. Szef: David Alves
  42. Jaan, Singapur. Szef: Kirk Westaway
  43. Mume, Tajpej, Tajwan. Szefowie: Kai Ward, Richie Lin i Long Xiong
  44. Shinji by Kanesaka, Singapur. Szef: Koichiro Oshino
  45. Ronin, Hong Kong, Chiny. Szef: Matthew Abergel
  46. Wasabi by Morimoto, Bombaj, Indie. Szefowie: Sachin Poojary i Amit Chowdhury
  47. The Chairman, Hong Kong, Chiny. Szef: Kwok Keung Tung
  48. Fu He Hui, Szanghaj, Chiny. Szef: Tony Lu
  49. Nihonbashi, Colombo, Sri Lanka. Szef: Dharshan Munidasa
  50. Takazawa, Tokio, Japonia. Szef: Yoshiaki Takazawa
www.theworlds50best.com

fot. materiały prasowe/Gaggan