Trafia na stoły najbogatszych. Poszukiwany przez szejków z Emiratów Arabskich i gwiazdkowych kucharzy z zachodniej Europy, zachwycił też najlepszych szefów kuchni w kraju. W Warszawie można go zjeść w Senses, Nolicie, Amber Roomie czy Tamce 43; jest w Water & Wine, restauracji należącej do Cisowianki w Drzewcach pod Nałęczowem; ma go w karcie poznańska Muga i krakowska Pod Nosem. Do kupienia m.in. w warszawskich i krakowskich delikatesach Concept 13; wkrótce rusza firmowy sklep internetowy. Czy polski kawior stanie się nowym hitem eksportowym?

Za marką Antonius, jedyną polską firmą produkującą kawior w sposób tradycyjny, bez podawania hormonów rybom, stoi 13 ton kawioru rocznie, co plasuje firmę na 4 miejscu na świecie. Cena kilograma oscyluje wokół 1000 euro. Dla porównania: za najdroższy kawior świata uważa się irański Almas pozyskiwany od rzadkiego jesiotra albinosa, żyjącego w południowej – tej stosunkowo mało zanieczyszczonej – części Morza Kaspijskiego. Kilogram tego luksusu to wydatek około 20 000 funtów. W stosunku do tej ceny polski kawior doprawdy kosztuje grosze.

Antonius to marka należąca do gospodarstwa rybackiego Gosławice pod Koninem, które od wielu już lat zajmuje się hodowlą jesiotra w Polsce, zdobywając przy okazji doświadczenie w pozyskiwaniu kawioru. Antonius wytwarza kawior świeży i niepasteryzowany, mogący konkurować jakością z najlepszymi na świecie. Bogaty, niepowtarzalny smak perełki kawioru zawdzięczają doskonałym warunkom, w jakich żyją ryby, oraz doświadczonym hodowcom, wśród których są absolwenci Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Hodowlane stawy dla dojrzałych samic jesiotrów znajdują się na Warmii, w miejscowości Ruś, na terenie niezurbanizowanym, w regionie objętym programem Natura 2000; zasila je krystalicznie czysta rzeka Łyna.

W ofercie Antoniusa znajdziemy dwa rodzaje kawioru. Pierwszy, z jesiotra syberyjskiego, ma silny aromat i aksamitne ziarna o średnicy od 2,4 do 3,2 mm w odcieniach od czerni do jasnego brązu; przyrządzany jest z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Drugi, z jesiotra rosyjskiego, to duże (średnica od 2,7 do 3,4 mm) perełki o lekko orzechowym smaku oraz szarym, brązowym lub oliwkowym kolorze ze złotymi refleksami. W zależności od wielkości ziarenek, kawior może mieć 4,5 lub 6 gwiazdek. Marce Antonius należą się też brawa za przepiękne opakowania: eleganckie puszki, czarno-złote dla Siberian Caviar i biało-złote dla Oscietra Caviar, mają pojemność 30, 50 lub 125 g.

www.antoniuscaviar.comAntonius Caviar/FB

fot. Antonius Caviar/materiały prasowe