Przetasowania, spadki i debiuty – dziś podczas gali w Melbourne ogłoszono wyniki plebiscytu The World’s 50 Best Restaurants. Nowojorska Eleven Madison Park zajęła miejsce Osterii Francescany na szczycie listy. Tym samym restauracja szefa Daniela Humma jest najlepszą w Ameryce Północnej i na świecie. Restauracja Massimo Bottury pozostaje najlepszą w Europie.
Eleven Madison Park zadebiutowała w rankingu w 2010 roku lądując na 50. Miejscu, w zeszłym roku była już na 3. Tym razem na miejscu 3. pojawiła się El Celler de Can Roca, spadając o jedno oczko. W tegorocznym zestawieniu nie pojawiła się zamnięta niedawno Noma (ostatnio na 5.).
Na liście 50 najlepszych są restauracje z 22 krajów, z czego Francja, Hiszpania i USA zajmują po sześć miejsc. Gospodarze spotkania mają zapewnione dwa miejsca: Attica jest na 32., a na 44. debiutuje Brae.
Wzloty
Francuzi podwoili liczbę restauracji. Połowa jest w pierwszej dwudziestce. Tuż za podium plasuje się Mirazur, na 12. pozycję wspięła się L’Arpège (pomimo niedawnej miażdżacej recenzji Ryana Suttona), a zaraz za nią Alain Ducasse au Plaza Athénée (to wielki powrót). Na 31. miejscu pojawiła się Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, otrzymując tytuł Highest New Entry, najwyżej notowanego debiutu. Na miejscu 35. jest paryska restauracja Septime, która otrzymała też zacną nagrodę Sustainable Restaurant Award. Ostatnia z francuskich restauracji to L’Astrance – na 46. (wcześniej poza wielką 50.).
Tytuł Highest Climber Award trafił do restauracji Dana Barbera Blue Hill at Stone Barns, która przeskoczyła z 37. na 11 miejsce. Imponującą „wspinaczkę” na 14. Pozycję z 32. wykonała też Restaurant André, której szef André Chiang pnie się też na azjatyckiej liście 50 Best. Najlepsza azjatycka restauracja, czyli Gaggan podskoczyła o szesnaście oczek na 7., a kopenhaska Geranium o dziewięć na 19.
Upadki
Chyba największym zawodem jest Fäviken, niezwykła ale trudno dostępna restauracja Magnusa Nilssona położona w północnej Szwecji. Nie znalazła się w tegorocznym zestawieniu. W zeszłym roku siedziała na 41. pozycji, tym razem jest w pierwszej setce – z numerem 57. Z listy spadła też jedyna afrykańska restauracja, czyli Test Kitchen z Kapsztadu oraz nowojorska Estela, jedna z niewielu bardziej dostępnych cenowo restauracji.
Poza tym Azurmendi spada aż o 22 pozycje, Tim Raue o 14 oczek, The Ledbury o 13, Narisawa o 10, Arzak o 9, Alinea o 6, D.O.M. o 5.
Na liście wciąż niewiele miejsc, w których szefują kobiety. Słoweńska restauracja Hiša Franko, której szefowa Ana Roš dostała nagrodę Female Chef of the Year 2017, nie weszła nawet do zestawienia 50 Best.
Oto pełna lista 50 najlepszych restauracji świata
- Eleven Madison Park, Now Jork, USA. Szef: Daniel Humm
- Osteria Francescana, Modena, Włochy. Szef: Massimo Bottura
- El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania. Szef: Joan Roca
- Mirazur, Menton, Francja. Szef: Mauro Colagreco
- Central, Lima, Peru. Szefowie: Virgilio Martinez i Pia Leon
- Asador Etxebarri, Axpe, Hiszpania. Szef: Victor Arguinzoniz
- Gaggan, Bangkok, Tajlandia. Szef: Gaggan Anand
- Maido, Lima, Peru. Szef: Mitsuharu Tsumura
- Mugaritz, Errenteria, Hiszpania. Szef: Andoni Luis Aduriz
- Steirereck, Wiedeń, Austria. Szef: Heinz Reitbauer
- Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, USA
- L’Arpège, Paryż, Francja
- Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paryż, Francja
- Restaurant André, Singapur
- Piazza Duomo, Alba, Włochy
- D.O.M., São Paulo, Brazylia
- Le Bernardin, Now Jork, USA
- Narisawa, Tokio, Japonia
- Geranium, Kopenhaga, Dania
- Pujol, Meksyk, Meksyk
- Alinea, Chicago, USA
- Quintonil, Meksyk, Meksyk
- White Rabbit, Moskwa, Rosja
- Amber, Hong Kong
- Tickets, Barcelona, Hiszpania
- The Clove Club, Londyn, Wielka Brytania
- The Ledbury, Londyn, Wielka Brytania
- Nahm, Bangkok, Tajlandia
- Le Calandre, Rubano, Włochy
- Arzak, San Sebastian, Hiszpania
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Paryż, Francja – DEBIUT
- Attica, Melbourne, Australia
- Astrid y Gastón, Lima, Peru
- De Librije, Zwolle, Holandia
- Septime, Paryż, Francja
- Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, Wielka Brytania
- Saison, San Francisco, USA
- Azurmendi, Larrabetzu, Hiszpania
- Relae, Kopenhaga, Dania
- Cosme, Now Jork, USA – DEBIUT
- Ultraviolet by Paul Pairet, Szanghaj, Chiny
- Boragó, Santiago, Chile
- Reale, Castel Di Sangro, Włochy – DEBIUT
- Brae, Birregurra, Australia – DEBIUT
- Den, Tokio, Japonia – DEBIUT
- L’Astrance, Paryż, Francja
- Vendôme, Kolonia, Niemcy
- Restaurant Tim Raue, Berlin, Niemcy
- Tegui, Buenos Aires, Argentyna – DEBIUT
- Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgia
fot. The World’s 50 Best Restaurants